Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці України після війни: які професії будуть найбільш затребувані

Очікуючи завершення війни, важливо готувати та надавати підтримку майбутнім працівникам, адаптуючи до нових реалій ринку праці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після війни в Україні зросте попит на фахівців певних галузей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після завершення війни в Україні розпочнеться новий етап в історії країни – відбудова та реконструкція. Це викличе не лише соціальні та економічні виклики, а й вплине на структуру ринку праці.

Директор Київського міського центру зайнятості Дмитро Новицький в інтерв'ю "Укрінформу" розповів, на яких спеціалістів зросте попит після війни.

Що відбудеться з ринком праці в Україні

Однією з ключових сфер, яка зазнає значних змін, стане будівельна галузь. Висококваліфіковані фахівці, такі як мулярі, монтажники, токарі, слюсарі, електрогазозварників, проєктувальники, архітектори, енергетики та виробники будівельних матеріалів, будуть в мати найбільший попит. Потреба у фахівцях цієї галузі буде визначальною для ефективного відновлення інфраструктури та житлового фонду.

Зазначаючи інші сфери, де відчутний буде значний попит на працю, Новицький зазначив логістику. Водії та менеджери у цій галузі стануть важливим елементом в забезпеченні плавного функціонування розгалуженої системи відновлення. Також потрібні будуть працівники комунальної сфери.

Новий виклик, який необхідно вирішити, – це підтримка військових. Повернувшись до цивільного життя, вони будуть потребувати психологічної, медичної, професійної та трудової реабілітації. Тут велику роль відіграють:

  • психологи;
  • психотерапевти;
  • лікарі;
  • реабілітологи.

Крім того, Новицький розповів, що збільшений попит на навчання також створить потребу у фахівцях освітньої галузі. Також він вважає, що будуть потрібні працівники сфери торгівлі та послуг, правоохоронці, фахівці ІТ-сфери та військові.

Яких фахівців бракуватиме у 2024 році

Україна готується до 2024 року з проблемою дефіциту кадрів на ринку праці. За даними Work.ua, найбільший вплив відчують медичні та робочі спеціальності. Прогнозується високий попит на фахівців у цих галузях через масову мобілізацію та міграційні процеси, пов'язані з війною та внутрішньою нестабільністю.

Дослідження вказує на проблеми з пошуком кваліфікованих гастроентерологів, лікарів УЗД, педіатрів та інших. В регіонах спостерігається різниця в конкуренції на робочому ринку, де велика конкуренція залишається у великих містах, а менша – в менших регіонах, таких як Закарпаття, Чернівці та Херсон.

Раніше ми повідомляли, які неочікувані тренди на ринку праці з'являться у 2024 році. Також ми писали, де заробити від 10 000 грн на різдвяно-новорічні свята.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.