Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зима без російського газу. Чим Європа замінить поставки країни-агресора

Для наступної зими ЄС зможе імпортувати на 40% більше скрапленого природного газу, ніж тогоріч

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Європі готові відмовитися від поставок російського газу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Цієї зими Європі, ймовірно, вистачить палива для виробництва електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії. Про це свідчить масштабна закупівля скрапленого природного газу (СПГ) у значних об'ємах.

Таку інформацію наводить видання Bloomberg

Для наступної зими ЄС зможе імпортувати на 40% більше СПГ, ніж тогоріч, а влітку зможе збільшити закупівлі на 14%. Цих поставок буде достатньо, щоб покрити повну зупинку російських поставок з 1 жовтня.

При цьому, щоб отримати додаткове паливо, європейським покупцям доведеться купувати на спотовому ринку на 90% більше СПГ, ніж передбачено за довгостроковими контрактами, що ще більше посилить конкуренцію з Азією. Це, в свою чергу, підтримає і без того високі ціни на газ, які різко зросли після російського вторгнення в Україну.

Згідно звіту BloombergNEF, за їх основним сценарієм при якому погодні умови відповідають середнім показникам за останні 10 років, а постачання російського газу відсутнє, Європа імпортує 40 мільйонів тонн СПГ взимку та трохи більше влітку для поповнення своїх запасів.

Альтернатива російському газу в Європі

Регіональний директор Міжнародної асоціації виробників нафти та газу Франсуа-Режі Мутон переконаний, що майбутні три-п’ять зим будуть важкими, тому що на світовому ринку буде недостатньо доступного газу для Європи.

Експерти стверджують, що значно покращити ситуацію може відновлення виробництва у Гронінгені, що в Нідерландах. Перезапуск матиме вирішальне значення для задоволення попиту, якщо постачання російського газу скоротяться, а ЗПГ буде вичерпано. Планується це зробити вже в 2023 році.

Також відомо про інші джерела добування газу до Європи. Більше поставок може бути отримано за рахунок транспортування більшої кількості газу трубопроводом Gassco з Баренцевого моря. Алжир може постачати більше до Іспанії, якщо перезавантажить менше газу до нафтових родовищ, щоб стимулювати видобуток. Більше експортувати здатний Азербайджан через TANAP. Його розширення може збільшити потужність на 15 млрд куб. м на рік до кінця десятиліття.

Раніше ми писали, що насправді сталося з "Північними потоками". Також сайт Pro Гроші розповідав про те, який газопровід нещодавно відкрили у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.