Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вперше за дев'ять місяців: в Україні збільшилася вартість газу

Зростання ціни на газ за останній місяць може вплинути на економічні процеси в країні

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зросла вартість природного газу

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні збільшилася фактична ціна природного газу. Така ситуація спостерігається вперше за дев'ять місяців, а саме з вересня 2022 року.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства економіки України.

Як змінилася ціна на природний газ

В Мінекономіки оприлюднили фактичну ціну реалізації природного газу в Україні за червень 2023 року. За даними відомства, вартість склала 10 833,33 гривні за 1 тисячу кубометрів без урахування ПДВ, що свідчить про зростання на 0,8% порівняно з попереднім місяцем.

Ця зміна вказує на перше підвищення ціни на газ з вересня 2022 року. Проте варто зазначити, що за минулий рік ціна на газ знизилася майже втричі, що відображено в даних.

Середня вартість газу
Середня вартість газу
Фото: Міністерство економіки України

Установлення середньої ціни на газ здійснюється згідно з формулою, яка передбачена Податковим кодексом України для розрахунку рентної плати за видобуток корисних копалин. Цей механізм дозволяє визначити реальну вартість газу на підставі актуальних факторів та об'єктивних умов на ринку.

Чому змінилася вартість газу

9 серпня в Європі ціни на природний газ стрибнули на 28%.Основною причиною цього зростання є ситуація на трьох великих підприємствах у виробництві зрідженого газу в Австралії.

Ринкові ф'ючерси на хабі TTF в Нідерландах підскочили до 39,8 євро за мегават-годину (приблизно 460 доларів за тисячу кубометрів) у червні 2023 року. Навіть на наступний день, 10 серпня, спостерігалася продовжена тенденція росту, на 3%, до 41 євро.

Важливо відзначити, що це перше підвищення цін на газ з вересня 2022 року. За останній рік ціни впали майже втричі, проте порівняно з червнем минулого року, вони залишаються нижчими на 80%.

Ріст цін став можливим через рішення робітників підприємств Chevron та Woodside Energy Group в Австралії проголосувати за страйк на Північно-Західному шельфі, де діють Wheatstone та Gorgon. Це може викликати серйозні перебої у постачанні газу в Європу, що, згідно з аналітиками, може призвести до різкого зростання цін.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з цінами на нафту на світовому ринку. Також ми писали, що в Україні різко знизилося споживання електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.