Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на газ ще змусять понервувати: скільки може коштувати блакитне паливо у Європі

Вагомий вплив на світові ціни мають швидке заповнення запасів у сховищах і низьке споживання, особливо в літній період

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світові ціни на газ можуть впасти на 60% до 2025 року

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попередній прогноз цін на газ переглянули й зменшили в 1,3-2,7 раза. Дані оновили аналітики Goldman Sachs, які оприлюднили орієнтовну вартість індексу TTF на найближчі кілька років – до літа 2025 року.

Про це написав голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Станом на 7 серпня показник на газовому хабі TTF (Title Transfer Facility) дорівнює 29,750 євро/МВт-год. (+3,12%). В Goldman Sachs вважають, що до 2025 року вартість ресурсу на світовому ринку зафіксується на рівні 38 євро/МВт-год, хоча раніше називали цифру 50 євро. Що може призвести до падіння більш як на 60%?

Данило Гетманцев уточнив, що причинами здешевшання газу можуть бути слабкий промисловий попит, розвиток альтернативних джерел енергії, висока наповненість підземних сховищ (і швидкість заповнення). Таким чином, враховуючи фактори впливу, аналітики змінили свій прогноз до літа 2025 року:

  • серпень-жовтень 2023 – 33 євро/МВт-год. (проти 90 євро/ МВт-год. у попередніх очікуваннях);
  • зима 2023/2024 – 48 євро/МВт-год. (93 євро);
  • літо 2024 – 45 євро/МВт-год. (94 євро);
  • зима 2024/2025 – 46 євро/МВт-год. (84 євро);
  • літо 2025 – 38 євро/МВт-год. (50 євро).

Динаміка цін на газ (газовий хаб TTF)
Динаміка цін на газ (газовий хаб TTF)
Фото: Мінфін

Для України подібний прогноз несе позитивні конотації, адже передбачає зменшення витрат на виробництво вітчизняної товарної продукції. Плюс буде змога встановити більш доступні ціни на газ і теплову енергію побутовим користувачам. А для держави-терориста Росії падіння вартості означає мінус мільярди доларів прибутку за продаж свого ресурсу.

Рекордний імпорт газу в Україну

У серпні зафіксували найвище значення імпорту за останні три роки. Блакитне паливо закачують в українські підземні сховища газу (ПСГ), і цього місяця показник зріс на 50% – до 38,1 млн кубометрів. Серед країн, які експортують найбільше, такі:

  • Словаччина – 21,9 млн куб.м;
  • Угорщина – 7,1 млн куб.м;
  • Молдова – 5,2 млн куб.м;
  • Польща – 4 млн куб.м.

Наразі в українських сховищах зосереджено близько 12,27 млрд куб.м природного газу. За весь минулий місяць, тобто липень, вдалося закачати 589,3 млн куб.м. Якщо брати обсяги імпорту з початку 2023 року, то показник дорівнює 1,8 млрд куб.м. Для порівняння, за аналогічний період 2022 року закачали у 2,3 раза менше ресурсу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців у серпні заплатить найбільше за побутовий газ. Також ми повідомляли, що у двох облгазів забрали ліцензію на розподіл газу та розповідали, яким містам приготуватися до змін.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.