Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям загрожують перебої зі світлом: у Кабміні розповіли про серйозну проблему

Очільник уряду Денис Шмигаль пояснив, чому короткострокі відключення світла в Україні можуть повернутися

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть вимикати світло

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Графіки відключень світла в Україні наразі не діють, оскільки в енергосистемі є достатньо ресурсу, аби забезпечувати електроенергією усіх споживачів. Та ситуація може змінюватися зважаючи на негоду та попередні руйнування внаслідок російських атак.

Про це повідомив під час засідання Кабміну 12 січня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, енергетична галузь успішно подолала першу частину зими, але 10 січня в Україні споживання електроенергії було рекордним. Через це енергосистема працювала на межі своїх можливостей.

"Зараз електроенергії достатньо, щоб не застосовувати графіки відключень. Але через негоду та попередні руйнування можливі позаштатні ситуації", — сказав Денис Шмигаль.

Як зараз працює енергосистема

За інформацією "Укренерго", 11 січня добовий максимум споживання електроенергії виник вже після 10:00. Він був на 3,1% нижчий за відповідний показник напередодні 12 січня рівень споживання продовжив зростати через морозну погоду та заживлення споживачів, яке ще триває в знеструмлених негодою регіонах.

Зважаючи на це, енергетики радять усім споживачам дотримуватися простих правил, які допоможуть трохи зменшити навантаження на енергосистему. Так, українцям потрібно:

  • рідше включати кондиціонери для обігріву приміщень, особливо вранці та ввечері;
  • не вмикати одночасно праску, пральну машину, пилосмок та бойлер;
  • не освітлювати пусті приміщення.

"Бізнес теж може долучитися до підтримки енергосистеми: достатньо зменшити освітлення вивісок, вітрин, банерів. Та прибрати, нарешті, новорічні гірлянди", — зазначили в "Укренерго".

В Україні можуть вимкнути світло 70 тисячам споживачів

Саме така кількість споживачів наразі перебуває у ризику відключення електроенергії через сукупний борг у розмірі 600 мільйонів гривень. Та як зазначив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко, компанія вимикатиме світло споживачам у двох регіонах країни: у Києві та Дніпропетровській області.

Відключення світла мають розпочатися вже з 29 січня.

Раніше стало відомо, які зміни відбудуться у наданні субсидій цього року. Також ми розповідали, як українцям заощаджувати на світлі до 50%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.