Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії зміняться у 2024 році: в уряді пояснили, чому це добре для українців

Перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак розповіла, які саме зміни відбудуться з субсидіями у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що буде з субсидіями у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Розмір субсидій у 2024 році скорочувати не будуть, ба більше — у новому держбюджеті запланували збільшити видатки на ці виплати населенню.

Про це сказала в етері телемарафону 10 січня перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

"Не плануємо скорочувати фінансування субсидій, навпаки, на 2024 рік уряд передбачив, що потрібно збільшити видатки на житлово-комунальні субсидії. Це є у державному бюджеті", — сказала вона.

За словами Марчак, субсидія — це найбільш "живий" інструмент соціальної підтримки. Він миттєво реагує, якщо змінюються якісь показники. Наприклад, якщо зростаються соціальні виплати, адже тоді громадяни починають отримувати більші доходи.

"І, відповідно, якщо не змінюються тарифи, то це означає, що у родини буде більше власних доходів, а формула надання субсидій розраховується так, щоби не більше 15% доходів витрачалося на житлово-комунальні послуги", — пояснила заступниця міністра.

Але одночасно так само субсидія реагує і на зміну у тарифах. Так, коли відбуваються хоч якісь зміни у доходах чи витратах родини на житлово-комунальні послуги, субсидія одразу перераховується. Тоді держава може адекватно допомагати родині покривати видатки на оплату комуналки.

Хто з українців може не платити за комуналку

Пільгою у розмірі 100% дозволено користуватися родинам, у яких середньомісячний дохід за попередні шість місяців, в розрахунку на одну особу, не є більшим за величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу, яка перебуває на рівні 3 760 гривень. Право на користування пільгою, в межах встановлених норм, надається колишнім:

  • спеціалістам із захисту рослин;
  • працівникам музеїв, бібліотек;
  • педагогічним працівникам;
  • медичним та фармацевтичним працівникам;
  • працівникам державних та комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури.

Як оформити субсидію студентам у 2024 році

Їм потрібно підготувати деякі документи, а саме:

  • довідку про навчання;
  • договір оренди (якщо є прописка — не потрібно), якщо не прописаний, то завірену в канцелярії копію;
  • оригінали документів паспорта та коду;
  • декларацію про доходи та витрати — для бюджетників довідку в бухгалтерії (якщо немає стипендії — довідку з нульовим доходом);
  • довідку з паспортного столу про склад родини та розмір платежів за комунальні послуги (довідку про те, що немає боргу, якщо студент не на першому курсі).

Щоби подати заяву та декларацію, можна скористатися сайтом Міністерства соціальної політики або ж самостійно відвідати департамент соціального захисту населення. Усі бланки для подання заяви на оформлення субсидії студентам видають у профкомі навчального закладу.

Раніше ми розповідали, якими будуть тарифи на світло у січні 2024 року. Також ми пояснювали, як перевірити наявність субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.