Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям можуть повернути планові відключення світла: енергетики назвали умову

В Україні наразі на повну потужність працює лише атомна енергетика, натомість усі тепло- та гідроелектростанції пошкоджені ворогом

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Коли в Україні повернуться планові відключення

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Україні знадобиться ще декілька днів, щоби повернутися до планових графіків відключень світла, які були скасовані після ракетних обстрілів з боку РФ 5 грудня.

Про це під час онлайн брифінгу заявив голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.

"Поступово обсяг доступної нам генерації збільшується, тим самим зменшуючи дефіцит. Я думаю, що за декілька днів ми досягнемо тієї межі, коли можна буде чітко всім дотримуватися цих планових графіків відключень", – сказав він.

Кудрицький зауважив, що зменшення дефіциту відбулося через те, що російські війська пошкодили практично усі тепло- та гідроелектростанції країни. Тож наразі фахівці відновлюють генерувальні потужності об'єктів. Продовжують працювати атомні електростанції, підтримуючи енергосистему.

"Атомна генерація як до вторгнення забезпечувала половину або трошки більше потреб країни в електроенергії, так і зараз це робить. На самій атомній генерації ми не можемо виїхати, і тільки нею покрити споживання наших домогосподарств та підприємств. Тому нам потрібні інші види генерації, а вони дуже сильно пошкодженні", – додав Володимир Кудрицький.

Яка ситуація з електроенергією 5 грудня

За інформацією енергетиків, на резервні схеми вдалося перепідключити споживачів в Одеській області, але в південних областях все ще значні обмеження споживання через суттєвий обсяг пошкоджень у мережі.

Непроста ситуація і на Київщині, де отримали пошкодження об'єкти генерації. У результаті в регіоні значний дефіцит, особливо на лівобережжі. Наразі тривають масштабні відновлювальні роботи.

На 9 грудня всім обленерго було доведено ліміти споживання електроенергії. Але деякі області ці ліміти переважили, тож для мешканців цих регіонів запровадили режим аварійних відключень.

Зазначимо, що 5 грудня українські захисники збили більш як 60 з понад 70 ракет, які випустила Росія.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що зміниться в авіаперельотах у 2023 році для українців. Також ми писали, коли Україна зможе отримати перші трансформатори.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.