Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна хоче відновити важливу співпрацю з Європою: про що мова

Співпраця може відновитися вже наступного тижня

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Україна планує відновити експорт електроенергії в ЄС

Фото: УНІАН, ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Україна у найближчий тиждень хоче відновити експорт електроенергії в Європу, якщо наша енергосистема не піддасться новим обстрілам з боку Росії.

Про це заявив в етері телемарафону член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко.

"Моя думка, що експорт електроенергії може відбутися протягом наступних семи днів. І факт відкриття експорту може бути прив'язаний до зниження споживання внутрішнім споживачем", — розповів він.

Він також додав, що в Одеській області вже найближчим часом з'являться "хороші новини" щодо ситуації зі світлом. Також Бойко підкреслив, що у разі загрози виникнення дефіциту в українській енергосистемі, рішення щодо постачання в Європу буде переглядатися.

Додамо, що українська електроенергія не постачається країнам Європи з жовтня 2022 року. Це сталося після того, як російська авіація вперше масовано обстріляла об'єкти енергоінфраструктури нашої країни.

Яка ситуація з імпортом електроенергії

Україна наразі практично не імпортує електроенергію з ЄС через стабілізацію роботи енергосистеми. Втім, нещодавно європейське енергооб'єднання ENTSO-E вирішило збільшити технічну можливість імпорту електроенергії в Україну до 700 МВт у будь-який час.

Натомість раніше максимально можливий імпорт з Європи дорівнював:

  • 700 МВт вночі;
  • 600 МВт вдень.

Тим часом голова правління Укренерго Володимир Кудрицький розповів, що експортувати більші обсяги електроенергії з Європи Україна почне, якщо виникне дефіцит потужності в енергосистемі. Так може статися у зв'язку з:

  • похолоданням;
  • зростанням споживання.

"Від січня українській енергосистемі допомагав імпорт електроенергії з Європи. Завдяки цьому ми пом'якшували дефіцит потужності. Тепер Україна може покривати споживання власними ресурсами, тому імпорт зменшився. Та якщо почнеться похолодання, або якісь інші фактори спровокують дефіцит потужності, імпорт може бути відновлений", – підкреслив він.

Раніше ми розповідали, як українським енергетикам вдалося стабілізувати роботу енергосистеми в умовах обстрілів інфраструктури. Також ми писали, чому ситуація зі світлом ще може кардинально змінитися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.