Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Путіна знайшли ще одне слабке місце: якими ударами його хочуть знищити

Світ поступово рухається до того, щоб відмовитися від російської ядерної енергетики та запровадити санкції для Росатому

Фото: Енергоатом/Telegram, скрін. Колаж: Pro Гроші

Російській етомній енергетиці не оминути санкцій

Фото: Енергоатом/Telegram, скрін. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує тероризувати Україну та весь світ фактом того, що окупувала Запорізьку атомну електростанцію. Існують ризики глобального масштабу, боротися з якими потрібно зокрема за допомогою санкцій. Відповідальність мають понести як конкретні особи, що перебувають на території ЗАЕС, так і вся атомна галузь РФ.

Сайт Pro Гроші розповідає, що може чекати на Росатом та які перспективи щодо припинення ядерного шантажу.

Зміст
1.Ринок атомної енергетики може обходитися без росіян
2.Як поетапно боротися проти Росатому
3.Зрушення завдяки дипломатії
4.Санкції з боку України

Ринок атомної енергетики може обходитися без росіян

Російська атомна галузь досі не зазнала обмежень у санкційному пакеті. Лише окремі країни відмовилися від співпраці з Росатомом і поступово вводять індивідуальні санкції щодо конкретних підприємств. Зокрема мова про Фінляндію та Болгарію.

З іншого боку, маємо приклад Туреччини та Угорщини, які не поспішають приєднуватися до обмежень і продовжують тримати тісні контакти з Росією. Але на думку міністра енергетики України Германа Галущенка, залишається питанням часу, коли почнуться глобальні зрушення в цей бік.

"Світ почав рухатися в напрямку санкцій для Росії в атомній енергетиці. Її ще нема в санкційному пакеті, але держави починають індивідуально вводити певні санкції щодо Росатому. Я впевнений, що це буде глобально. Росіяни вилетять з рику атомної енергетики – це 200%",зауважив міністр.

І додав, що Україна весь час фіксує прізвища всіх російських атомників, які перебувають на території Запорізької АЕС. Це допоможе в майбутньому притягнути їх до відповідальності, причому на міжнародному рівні.

Як поетапно боротися проти Росатому

Весь час повномасштабної війни Росія знаходить обхідні шляхи для західних санкцій. У цьому допомагають деякі країни, маючи вигоду від співпраці з державою-терористом. Маючи успішні приклади, РФ не реагує на попередження щодо припинення ядерного шантажу. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на конференції послів України.

"Ми надзвичайно активно просимо всіх комунікувати щодо впровадження санкцій проти російського Росатому. Це боляче для наших партнерів, тому що величезна залежність. Як виявилось і, як сьогодні демонструє фактичний стан, більше, ніж від нафти й газу", − констатував він.

Але можна пом’якшити наслідки завдяки впровадженню поетапної відповідальності. Перший етап – персональні санкції проти менеджменту компанії. Далі – обмеження на постачання ядерного палива та російських технологій. Це гнучкість, яка не призведе до миттєвих негативних наслідків і буде сприйматися легше представниками держав, які повинні дотримуватися санкцій.

Зрушення завдяки дипломатії

Зрозуміло, що дійти згоди можна тільки шляхом активних дипломатичних перемовин. Їх ведуть США та Європейський Союз з тими державами, які сприяють обходженню санкцій. Мова про Туреччину, Казахстан, Киргизстан і Китай. Як уточнив в ефірі телеканалу FREEДОМ голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, певні зрушення вже наявні.

Вони стосуються не лише імпорту чи торгівлі, яка вигідна з економічної точки зору, але й атомної сфери.

"Потрібно ухвалити рішення щодо санкцій проти російського Росатому. Окремі структури, пов’язані з ним, вже перебувають під санкціями. Але, тим не менш, як мені здається, посилення тиску саме на цю структуру матиме досить великий економічний ефект", – уточнив експерт.

Як варіант, можна залучати перехідні кроки, застосовувати так званий точковий підхід, мета якого – обмежити присутність цієї корпорації у світовій економіці.

Санкції з боку України

Ще на початку лютого поточного року президент Володимир Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки й оборони України щодо санкцій проти атомної галузі Росії. Удару зазнали кілька компаній, тісно пов'язаних з Росатомом.

Їм на 50 років заблокували активи, обмежили торгові операції, припинили транзит ресурсів територією України, анулювали ліцензії, заборонили брати участь у приватизації чи оренді державного майна.

За словами Зеленського, ці кроки є необхідними для підтримки зусиль наших дипломатів, які намагаються глобально розширювати обмеження на цей сектор. Адже саме Росія – єдина у світі держава, яка обстрілює атомні електростанції та тероризує ядерними вибухами весь світ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на українську енергосистему чекає найскладніший місяць та розповідав, до чого готуватися. Також ми повідомляли, чи встигне Україна покращити стан енергетики до початку зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.