Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росатом запідозрили у допомозі російській армії в обхід санкцій – що відомо

Російська компанія могла здійснювати поставки для військово-промислового комплексу РФ в обхід обмежень заходу

Колаж: Pro Гроші

Росатом підозрюють в допомозі Міноборони РФ

Колаж: Pro Гроші

Російська державна корпорація "Росатом" може допомагати збройним силам РФ постачати сировину та електроніку в обхід санкціям.

Про це йдеться в розслідуванні The Washington Post.

WP пише, що українська розвідка перехопила лист з інформацією про те, що в жовтні 2022 року Росатом на зустрічі з представниками Міністерства оборони РФ та російського військово-промислового комплексу запропонував свої ресурси для виробників зброї, які потрапили під санкції. Серед них – виробник ракетних систем "Алмаз-Антей", "Техмаш" (виробляє некеровані бомби і системи залпового вогню), виробники ракет "Іскандер" і пускових установок "Ураган".

"Росатом" запропонував надати російській оборонній промисловості такі види сировини:

  • оксид алюмінію – важливий компонент для ракетного палива;
  • літій-іонні батареї для живлення танків, систем протиракетної оборони та іншого озброєння;
  • технології 3D-друку;
  • хімічні сполуки, що використовуються в авіа- і ракетобудуванні.

Водночас, видання зауважує, що достеменно невідомо, чи відбулося постачання цих компонентів. Однак з митних даних відомо, що принаймні одна дочірня компанія "Росатома" – "Ренера" – імпортувала з Південної Кореї компоненти літій-іонних акумуляторів на суму щонайменше 1 млн доларів з початку повномасштабної війни в Україні.

Україна закликала до санкцій проти "Росатома"

Важливість для західного ринку та занепокоєння потенційними економічними наслідками через вплив на ядерну енергетику стали причинами того, що "Росатом" досі не потрапив під санкції. У країнах ЄС працюють 18 атомних електростанцій російського виробництва, "Росатом" контролює близько 30% світового ринку збагачення урану і 17% ринку реакторного палива.

Однак у відповідь на інформацію щодо діяльності "Росатома" міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав всі держави припинити будь-яку ядерну співпрацю з Росією, а також уникати участі в будь-яких нових спільних проєктах із Росією в цій галузі. Також Кулеба виступив за запровадження персональних санкцій проти ключових посадових осіб і співробітників "Росатому", які втручалися в роботу ядерної системи України.

Раніше ми розповідали про те, як скоротилися доходи Росії через нафтові санкції. Також ми писали про те, як російські мільярдери обійшли санкції заходу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.