Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ситуація з відключеннями світла в Україні змінилася – до чого готуватися

Шмигаль розповів, коли українцям знову відключатимуть електроенергію за графіками

Колаж: Pro Гроші

Шмигаль пояснив ситуацію з відключеннями світла

Колаж: Pro Гроші

Станом на 2 грудня, в Україні з'явилася можливість скорочувати час відключень світла та перейти до прогнозованих графіків відключень.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, зараз пріорітетом Кабміну залишається швидке відновлення та протидія терористичним атакам РФ проти української енергетичної системи.

"Виробники електроенергії забезпечують 83% споживання. До всіх операторів системи розподілу – обленерго – доведені ліміти споживання по кожній області, які пріоритетно забезпечують живлення об’єктів критичної інфраструктури", – пояснив Шмигаль.

Він додав, що потреби інших споживачів – підприємств та житлового сектору – забезпечуються на 40-50%

"Відновлення триває, що дозволяє скорочувати час відключень, а також переходити до прогнозованих планових графіків", – зазначив Шмигаль.

Обленерго чекають перевірки

Протягом минулого тижня кількість скарг на недотримання графіків відключень та несправедливість у черговості відключень світла зросла вдвічі.

Шмигаль ще 29 листопада закликав обленерго мінімізувати нерівномірне відключення споживачів та пояснити українцям, чому деякі будинки не відключають. Також він заявив, що при дефіциті в системі в 30%, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб", і цього достатньо, щоб світло вмикали принаймні на 5 – 6 годин на день.

Водночас, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що обленерго понесуть персональну відповідальність за недотримання графіків відключення електроенергії.

За словами міністра, аналіз, який провели Міненерго, НКРЕКП та Держенергонагляд, свідчить, що невдоволення українців обґрунтоване. Найбільше скарг отримали з Києва та області, а також з Полтави та Львова.

Галущенко закликав обленерго забезпечити, щоб усі споживачі перебували в рівних умовах під час відключень світла.

"Якщо будуть встановлені факти зловживань, керівники компаній будуть нести персональну відповідальність", – пообіцяв міністр.

Раніше у YASNO назвали дві причини, чому в Києві не відключають світло за графіками. Також ми писали, що Україна виставить Росії рахунок за знищені енергооб'єкти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.