Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія заробила понад мільярд євро на нафті — хто допомагає наживатися агресору

Розповідаємо, як один із нафтопереробних гігантів дозволяє агресора отримувати шалені прибути від продажу нафти в умовах санкцій

Фото: Lukoil, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія заробляє на нафті за допомогою Болгарії

Фото: Lukoil, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Міжнародні санкції проти Росії втрачають свій ефект не тільки через те, що агресор знайшов лазівки, як уникати обмежень Річ у тому, що Москві допомагають уникати санкцій. Наприклад, Neftochim Burgas – найбільший нафтопереробний завод Болгарії, співпрацює з окупантами щодо продажу нафти.

Про це стало відомо завдяки спільному розслідуванню Global Witness, Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) та Центру вивчення демократії (CSD).

Пояснюється, що коли Європейський Союз запровадив проти Москви санкції за повномасштабне вторгнення до України, Болгарії дозволили не перепродувати імпортовану російську нафту іншим країнам.. Але у 2023 році з'ясувалося, що обсяги нафти, які закуповує країна, не можна пояснити енергобезпекою.

Виявляється, що замість того, щоб просто підтримувати внутрішній попит, нафтопереробний завод Neftochim Burgas користується винятком ЄС для того, просувати продаж російської нафти на світові ринки. Відомо, що завдяки нафтопереробному болгарському гіганту держбюджет Росії поповнився на понад мільярд євро.

Цікаво, що контрольним пакетом акцій Neftochim Burgas контролює російський гігант викопного палива "Лукойл". Аналітики CREA вважають, рівень тільки морського експорту нафтопродуктів через Болгарію за десять місяців 2023 року становить 984 мільйони євро.

"Тоді як країни ЄС дотримуються ембарго, Burgas купує російську нафту зі значними знижками у Лукойлу, а потім продає продукти нафтопереробки на світових ринках", – кажуть розслідувачі.

При цьому Москва завдяки співпраці з болгарським заводом має подвійну вигоду:

  • спочатку у вигляді податків, що стягуються з виробництва та експорту нафти, яку придбав нафтопереробний завод купленої нафтопереробним заводом;
  • у вигляді податків, від Лукойлу, яка є другою за величиною компанія Росії та кінцевим власником 99% нафтопереробного заводу Neftochim Burgas.

До того ж розслідувачі вважають, що до реекспорту нафти з Росії можуть бути причетні ще два менших нафтопереробних заводів Болгарії.

Росія відновила експорт блакитного палива

Для цього російські виробники бутану та пропану використовують порт Керчі, доставляючи сировину до Криму, який перебуває в тимчасовій окупації.

За інформацією журналістів Reuters, востаннє таким шляхом росіяни експортували свої енергетичні ресурси вісім років тому. Відомо, що експорт зрідженого нафтового газу (LPG) розпочався у червні цього року.

Журналісти кажуть, що Росія таким чином уникає міжнародних санкцій та експортує свої енергоресурси, що дозволяє країні отримувати додаткові прибутки.

Раніше ми писали, що США запровадили нові обмеження проти Росії. Також ми писали, як Росія збільшить фінансування війни проти України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.