Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росія вже готує чергові ракетні удари: коли чекати нові блекаути

Українців закликають підготуватися та зробити запаси продуктів на випадок тривалих відключень світла

Колаж: Pro Гроші

В Україні може відбутися черговий блекаут

Колаж: Pro Гроші

Нові блекаути в Україні можуть відбутися вже наступного тижня, адже Росія готується до чергових ударів.

Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в ефірі телемарафону.

За його словами, українцям потрібно готуватися до повторних тривалих відключень світла.

"Потрібно заздалегідь приготувати запаси продуктів у сухому вигляді на тривалий період, тому що є інформація про те, що наступного тижня можуть бути нові ракетні удари і будуть нові блекаути", – заявив він.

Розвідка також попереджає про атаки РФ

Представник пресслужби ГУР МО Андрія Юсов ще 24 листопада заявив, що Росія готуватиметься до наступного удару близько тижня. Тобто розвідка не виключає повторних масованих обстрілів критичної інфраструктури вже найближчим часом.

"Ми розуміємо що періодичність (ракетних ударів, – ред.) – це приблизно "тиждень +". Тобто, це той період, який потрібен, щоб підготуватися до наступного масованого ракетного удару", – розповів Юсов.

За його словами, Україна готується перехоплювати ворожі ракети. Водночас, у розвідці переконані, що Росія продовжить атаки по Україні.

Юсов також додав, що запаси високоточної зброї у Росії значною мірою виснажені. Але ворог використовує і неточні ракети, які потім можуть влучити в цивільні будинки. За його словами, значною мірою запаси ракет є у ворога саме із систем С-300.

"Це означає, що насамперед загроза є для прифронтових міст: Запоріжжя, Харків, Миколаїв, Херсон. На жаль. це ті міста, куди С-300 добивають", – пояснили у розвідці.

Три сценарії блекауту

За даними Forbes, українська влада розглядає три сценарії блекауту в результаті ракетних ударів РФ.

1. Блекаут на Лівобережжі

За цим сценарієм Росія концентрує ракетні удари по транзитних підстанціях, які передають електроенергію із заходу на схід країни та бʼє по електростанціях на Лівобережжі.

У такому разі без світла на 12-24 години залишаться Чернігівська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська області, а також підконтрольні Україні частини Харківської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Частково – Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська, Черкаська та Київська області разом з лівим берегом Києва.

2. Блекаут всієї країни

За такого сценарію Росія наносить серію одночасних масованих ударів по електростанціях та підстанціях по всій країні. Проте Україна залишається підключеною до європейської енергомережі.

Тоді вся підконтрольна територія України залишиться без світла на 12-24 години.

Енергосистема України буде заживлена від європейської. Протягом двох годин мають бути заживлені атомні електростанції. Спочатку світло зʼявлятиметься в окремих регіонах, які поступово обʼєднаються в єдину енергосистему.

3. Блекаут всієї країни до 7 днів

За найгіршим сценарієм Росія одночасно завдасть масованих атак по відкритих розподільчих пристроях атомних станцій, а також по підстанціях, які з’єднують українську енергосистему з європейською. Атомні станції можуть втриматись в роботі на одному енергоблоці, маючи 100-140 МВт на власні потреби. Але у разі завдання удару в безпосередній близькості до АЕС з високою ймовірністю атомні станції будуть зупинені. При цьому не буде можливості їх заживлення протягом 2 годин.

Першочергово буде відновлене зʼєднання української та європейської енергосистем. Паралельно буде відновлюватись живлення малих гідроелектростанцій та теплоелектроцентралей.

Електроенергія пріоритетно йтиме на потреби комунальних служб та населення. До 7 днів може знадобитись, щоб відновити роботу атомних електростанцій. Тільки після цього буде заживлена промисловість.

Раніше ми писали про те, куди йти українцям, щоб зарядити гаджети і зловити інтернет під час блекауту. Також ми розповідали, що під час блекауту в Україні зможуть працювати близько 1000 банків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.