Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Під час блекауту можуть працювати близько 1000 банків – як це можливо

Наразі в країні хочуть забезпечити у критичних ситуаціях роботу не менше 35% мережі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ веде перемовини з фінустановами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ може створити близько 1 000 банківських відділень із резервними джерелами енергопостачання. У такому випадку мережа буде доступна для використання усіма системно-важливими банками та працівниками НБУ. Наразі установа веде перемовини з банками.

Про це Forbes розповів голова Нацбанку Андрій Пишний.

Однією з перших реакцій банківської системи на перебої з електропостачанням після російських атак було запровадження Ощадбанком та ПриватБанком "національного роумінгу" карток. Це однакові тарифи для усіх карток, незалежно від того, чий ви клієнт.

"Зараз працюємо, щоб розширити цю ідею і на інші банки", – сказав Пишний. Також НБУ веде діалог з мережами АЗС, щоб у них також була опція зняття готівки на касах.

Наразі в країні хочуть забезпечити у критичних ситуаціях роботу не менше 35% мережі.

"Вчорашній блекаут показав, що навіть за таких умов система здатна забезпечувати вищий відсоток", – додав він.

Ощадбанк

Державний банк скасував комісію на зняття готівки з карток інших банків. Ви можете зняти максимально лише 50 тисяч гривень з однієї картки на добу.

Все через те, що проблеми з електроенергією викликали підвищений попит на готівку. Ощадбанк прирівняв ліміти зняття готівки з карток інших банків до відповідних лімітів, які застосовуються до власних карток банку. Цей крок дозволить всім українцям, без розподілу на клієнтів Ощаду та інших банківських установ, знімати готівку у банкоматній мережі.

Переглянути мапу банкоматів, щоб знайти найближчий, можна за посиланням.

ПриватБанк

Банк збільшив ліміт на зняття готівки у банкоматі з картки будь-якої фінансової установи. Раніше українці, які мали банківську карту цього банку, могли отримати лише до 20 тисяч гривень за одну транзакцію. Повторити операцію можна було тільки через 3 години.

Тепер ліміт на отримання готівки в банкоматах уніфіковано без прикріплення до фінустанови чи країни. Тобто можливість одразу зняти 20 тисяч гривень тепер доступна власникам карток усіх українських і закордонних банків. Нововведення доступно з 23 листопада.

Це дозволить клієнтам усіх банків за необхідності отримати доступ до готівкових коштів через найбільшу в Україні мережу банкоматів. Всього ПриватБанк має понад 5 000 установок по всій території України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як шахраї працюють під час повномасштабної війни в Україні. Також ми розповідали, як не натрапити на аферистів під час пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.