Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок нафти під тиском Близького Сходу: що відбувається з цінами на Brent і WTI

Вартість сировини повинна піднятися до кінця тижня після зниження процентної ставки в США

Фото: Unsplash

Ціни на нафту демонструють зростання протягом тижня

Фото: Unsplash

У п’ятницю, 20 вересня, ціни на нафту трохи знизилися. Завершується зростання вже другий тиждень поспіль після значного зниження процентних ставок у США та скорочення світових запасів.

Про це пише Reuters.


Ф'ючерси на Brent, які в п'ятницю впали на 12 центів, або 0,2%, до 73,76 долара за барель на 06:58 за Гринвічем, цього тижня зросли на 4,3%.

Ф'ючерси на американську нафту марки WTI, які впали на 15 центів, або 0,2%, до 71,80 доларів за барель, зареєстрували тижневий приріст на 4,8%.


Після того, як 10 вересня вони впали майже до трирічного мінімуму, стандартні показники відтоді зареєстрували зростання протягом п’яти із семи сесій.

Що вплинуло на вартість сировини

Після рішення центрального банку США знизити процентні ставки на піввідсоткового пункту в середу, ціни трохи зросли в п’ятницю після зростання більш ніж на 1% у четвер. Попри те, що зниження процентної ставки зазвичай стимулює економічну активність і збільшує попит на енергоносії, деякі також вважають це ознакою слабкості ринку праці в Сполучених Штатах.

"Ціни перебували під тиском в останні місяці через побоювання, що попит ослабне, оскільки жорстка монетарна політика придушила економічну активність", – йдеться в записці аналітиків ANZ Research.

Вони додали, що пом'якшення монетарної політики допомогло зміцнити очікування, що економіка США уникне спаду.

Скорочення запасів нафти в Сполучених Штатах, які минулого тижня впали до річного мінімуму, також сприяло підтримці цін.

Аналітики Citi повідомили в четвер, що антисезонний дефіцит на нафтовому ринку в розмірі 400 000 барелів на день підтримуватиме ціни на нафту марки Brent в діапазоні від 70 до 75 доларів за барель протягом наступного кварталу, але додаткові ціни можуть значно знизитися до 2025 року.

Зростання напруженості на Близькому Сході також підвищило ціни на сировину. Після аналогічних вибухів пейджерів напередодні, в середу вибухнули рації, які використовували ліванське збройне угруповання "Хезболла".

Згідно з джерелами безпеки, відповідальність за напади взяла на себе ізраїльська розвідка Моссад. Однак ізраїльські офіційні особи не дали коментарів щодо подій.

У серпні виробництво нафтопереробних заводів у Китаї сповільнилося протягом п’ятого місяця через низький попит з боку економіки Китаю, що сповільнюється. Зростання промислового виробництва минулого місяця також сповільнилося до мінімуму за п’ять років, а роздрібні продажі та ціни на нове житло ще більше впали.

Раніше ми розповідали про те, що ураган Франсін скоротив видобуток нафти у США. Також ми писали про те, що ціни на нафту встановили перший рекорд у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.