Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Путіну доведеться обирати: чому Росія може припинити фінансувати війну проти України

У Мінфіні США пояснили, що може суттєво ускладнити російському президенту продовження війни

Фото: Pexels, Міноборони РФ. Колаж: Pro Гроші

Фінансування військ Путіна під загрозою

Фото: Pexels, Міноборони РФ. Колаж: Pro Гроші

Обмеження цін на російську нафту послабить Росію та змусить диктатора Володимира Путіна обирати між фінансуванням ведення війни та підтримкою економіки своєї країни.

Про заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, пише Reuters.

Коаліція країн "Великої сімки", ЄС та Австралія встановили нові граничні ціни на російські енергоносії на рівні 100 доларів за барель. Це стосується продуктів, що торгуються з премією, порівняно з нафтою, в основному дизельного пального. Крім того, гранична ціна 45 доларів за барель встановлена для продуктів, які торгуються дешевше. Наприклад, мазут.

Обмеження цін та заборона Європейського Союзу на імпорт нафтопродуктів з Росії набирає чинності 5 лютого. Єллен запевнила, що ці обмеження суттєво скоротять можливості Москви фінансувати війну проти України.

"Обмеження, які ми щойно встановили, тепер відіграватимуть вирішальну роль у роботі нашої глобальної коаліції щодо ослаблення здатності Росії вести незаконну війну", – заявила Єллен.

В Мінфіні США переконані, що санкції та цінові обмеження змушують президента Росії Володимира Путіна "обирати між фінансуванням його жорстокої війни та підтримкою його економіки".

"Ці заходи порушують російські військові ланцюжки постачань, "ускладнюючи для Кремля оснащення своїх військ та продовження цього нічим не спровокованого вторгнення", – зазначила Єллен.

Доходи Росії продовжують скорочуватися

Щомісячні доходи бюджету Росії від нафти і газу впали в січні до найнижчого рівня з серпня 2020. Вплинули на це значною мірою західні санкції.

У лютому Росія розраховує збільшити експорт дизельного пального, намагаючись впоратися з ембарго ЄС, обмеженням цін та нестачею танкерів. Водночас, у Мінфіні США пояснили, що світові енергетичні ринки залишаються добре забезпеченими, а публічні звіти вказують на те, що імпортери нафти, такі як Китай та Індія, використовували цінову стелю, щоб "укласти вигідні угоди" на російську нафту.

Попри те, що Міжнародний валютний фонд нещодавно підвищив прогноз зростання економіки Росії на 2023 рік, у Вашингтоні переконані, що цінові обмеження "змінюють траєкторію" російського бюджету, оскільки основним джерелом доходів є нафта.

Раніше ми писали про те, на скільки Польща скоротить імпорт російської нафти. Також ми пояснювали, коли стане можливою повна відмова від російських енергоресурсів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.