Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неприємні новини для Газпрому. Як акції компанії перетворюються в "пил"

Ще у 2007 році російський монополіст третьою за величиною компанією світу, однак рішення Москви розпочати повномасштабну війну проти України різко змінила ситуацію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Газпром втрачає фінансове забезпечення на тлі санкцій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Режим Путіна може скільки завгодно переконувати усіх, що міжнародні санкції проти Росії є недієвими, однак факти свідчать зовсім про інше. Наприклад, серйозні фінансові проблеми спіткали російського монополіста Газпром, який ще донедавна перебував серед найбагатших компаній світу.

Як пише агентство Reuters, ринкова капіталізація компанії тепер є нижчою за її нафтовий підрозділ Газпром нафта.

Усе через високі ціни на нафту та після оголошення дочірньою компанією дивідендів. Так, журналісти підрахували, що усі акції Газпрому наразі коштують 43,3 мільярда доларів (3,9 трильйона рублів), натомість вартість Газпром нафти підросла до 3,998 трильйона рублів.

"Це лише підтверджує, що Газпром, який раніше міг сподіватися на ринкову капіталізацію в 1 трильйон доларів, тепер спостерігає за різким падінням експорту газу до Європи. Через це скорочує імпорт з Росії, яка воює проти України", — йдеться у повідомленні.

Reuters зазначає, що Газпром поглинув Газпром нафту 18 років тому, коли компанія ще називалася Сибнафта. Угода обійшлася Газпрому в понад 13 мільярдів доларів. До речі, Сибнафтою тоді володів добре знайомий українцям російський олігарх Роман Абрамович.

Цікаво, що ще у 2007 році Газпром був третьою за величиною компанією світу, а його ринкова капіталізація становила понад 330 мільярдів доларів, зазначають журналісти.

Зазначається, що 9 листопада рада директорів Газпром нафти рекомендувала виплатити 82,94 рубля на акцію в рамках дивідендів за 9 місяців, що значно перевищує очікування аналітиків.

Тим часом в московській брокерській компанії BCS зауважили, що оцінка Газпром нафти перевищила оцінку Газпрому вперше принаймні з листопада 2016 року.

"Пусковим гачком для сильного зростання акцій Газпром нафти стало відновлення нафтової галузі, висока вартість нафти та наявність дивідендів", — підкреслюють журналісти.

Польща заволоділа активами Газпрому

Польський уряд активно підтримує Україну з перших днів повномасштабної війни. Крім військової та фінансової підтримки, Польща ще у 2022 році оголосила, що відмовлятиметься від російських енергоносіїв, щоб позбавити країну-агресора частини прибутків.

А вже у жовтні 2023 року стало відомо, що компанія EuRoPol Gaz, яка була спільним підприємством російського Газпрому та польської PGNiG, відтепер стала власністю польської корпорації Orlen.

Зміни розпочалися ще навесні минулого року, коли польський уряд запровадив санкції на компанію та заморозив активи, а вже восени ввів у EuRoPol Gaz тимчасове управління.

Відтепер Газпром назовсім втратив контроль над ділянкою газопроводу Ямал – Європа, яка пролягає через територію Польщі.

Раніше ми писали, як Газпром втрачає вплив у Молдові. Також ми розповідали, які секрети Газпрому розкрила українська IT-армія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.