Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На Україну чекає екологічна катастрофа – що сталося на Запорізькій АЕС

Російські терористи своїми діями можуть спровокувати масове вимирання риб у водоймі

Колаж: Pro Гроші

Запорізька АЕС не здатна підтримувати оптимальну температуру у водоймі

Колаж: Pro Гроші

Через відключення Запорізької АЕС від останньої лінії зв’язку з енергомережею може статися екологічна катастрофа, пов’язана з тоннами мертвої риби.

Деталі повідомляє пресслужба Енергоатому в Telegram-каналі.

Наразі реактори атомної електростанції перебувають у режимі "холодного зупинення", оскільки ракетні атаки окупантів, завдані 17 жовтня по підстанції, призвели до відключення останньої лінії зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.

Оскільки енергоблоки зупинені, у спеціальний ставок-охолоджувач більше не надходить тепла вода, яка дозволяла підтримувати оптимальну температуру водойми взимку. Тепер середній показник впав до позначки +13 градусів, хоча минулими роками в холодні місяці температура не понижувалася навіть до +17 градусів.

Такі умови стали причиною масового вимирання риби, яка кілька десятиліть проживала у ставку. Йдеться про два види – тепловодну тілапію та азійського сома, яких 25 років тому завезли для екологічних потреб водойми, а саме – знищення зелених водоростей й підтримки чистоти охолоджувальних трубок конденсатора турбіни.

Як зауважив Енергоатом, риба не те що розмножуватися зараз не може, вона не здатна елементарно вижити. "Тож якщо температура води в ставку-охолоджувачу найближчим часом не підвищиться, на берег викине майже тисячу тонн дохлої риби", – повідомили у підприємстві.

Взимку реактори можуть запустити

Оскільки наближаються холоди, розглядається можливість повторного запуску двох реакторів на Запорізькій АЕС. Якщо настануть морози, а всередині зафіксуються тривалі зниження температури, безпека найбільшої у Європі атомної станції буде під питанням. Про це розповів керівник державної компанії Петро Котін.

Єдиним джерелом опалення досі є робочі реактори, альтернативних способів забезпечити високу температуру немає, тож залишається тільки розглядати варіанти перезапуску. Незважаючи на те, що запроваджено режим "холодного зупинення", це не допоможе запобігти розплавленню, поки ядерні паливні збірки перебувають всередині реактора.

"Під дією низької температури потенційно може статися збій систем охолодження, що, своєю чергою, може призвести до катастрофи", – уточнив Петро Котін. Як видно, ворог своїми діями хоче не тільки вивести з ладу об’єкти енергетичної інфраструктури, чим цілеспрямовано займається від початку жовтня, але й має намір спровокувати екологічний терор для залякування українського народу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Ердоган відреагував на вихід РФ із "зернової угоди". Також ми повідомляли, що на Дніпропетровщині оголошено енергетичну тривогу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.