Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У ДТЕК дали вичерпну відповідь щодо відключень світла – до чого готуватись українцям

Виконавчий директор ДТЕК поділився інформацією про стан справ в енергосистемі України

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Очільник ДТЕК розповів про готовність енергосистеми України

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

З наближенням зимового періоду Росія може спробувати знову пошкодити енергосистему нашої держави та "заморозити" українців. Уже зараз відбувається підготовка до можливих наслідків атак та розробляється план дій, враховуючи всі сценарії.

Про це повідомив в ефірі телемарафону виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

"Щодо ТЕЦ, відбувалися роботи з відновлення блоків. З консервації повернуто два блоки, а це 500 мегаватів додаткової потужності. Одночасно відбувався поточний ремонт, і вже 15 блоків з 27 підготовлені до зими, решта будуть закінчені до початку опалювального сезону і до кінця року", – розповів Сахарук.

За його словами, українські енергетики готові до можливих викликів цієї зими, адже вони працювали над цим 24/7.

"Ми вклали в стабілізацію мережі 2,3 мільярда гривень, 3,2 мільярда гривень — у теплову генерацію, оглянуто й відремонтовано майже 4,5 тисячі лінійних і повітряних кабелів, близько 1,5 тисячі підстанцій, здійснювалося очищення лісу від небезпечних гілок тощо", — повідомив виконавчий директор ДТЕК.

Графіки відключень можуть не задіювати цієї зими, але за умови відсутності нових ударів по об'єктах енергосистеми.

"Якщо відвести за лапки фактор обстрілів, то нам відключення не потрібні. Навіть взимку, коли будуть пікові навантаження, у нас буде можливість залучати імпорт, якщо не вистачатиме української генерації", — додав Сахарук.

У випадку якщо агресор повернеться до минулорічної тактики масованої атаки на об'єкти критичної інфраструктури, розглядаються різні сценарії. До того ж, за словами Дмитра Сахарука, всі вони відпрацьовані, а механізм налагоджено.

Є різні сценарії

"Тут ми говоримо про сценарії. Сценарій, коли влучили — відремонтували швидко — повернули світло. Сценарій, коли влучили, але досить сильно, і тоді є необхідність вмикати віялові відключення для того, щоб балансувати попит. Це можливо. Це один зі сценаріїв, які ми пропрацьовуємо", — підкреслив Сахарук.

Він згадав, що минулої зими були райони, в яких було повністю знеструмлено великі міста та інші населені пункти. Це сталося через сильну руйнацію підстанцій. Саме тому не було можливості включати світло за графіком, адже ступінь руйнувань енергооб'єктів був надто високий.

"Тому якщо буде розподілятися електроенергія, тобто ліміти по областях так, як передбачено нормативами, то всі розуміють, як виключення робити за графіком. Якщо ж будуть такі великі руйнації, що цього зробити не можна, то тут, звичайно, буде з графіками дуже важко", — сказав очільник ДТЕК.

Попри всі негативні прогнози, Дмитро Сахарук сподівається, що українській ППО вдасться захистити відновлену енергетичну систему, а енергетичний сектор пройде зиму у штатному режимі.

Раніше ми розповіли, від чого залежатиме ситуація зі світлом в Україні взимку та чому енергосистемі складно без Каховської ГЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.