Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інтернет без світла: коли в Україні зникнуть перебої зі зв'язком через ракетні обстріли

Навіть у разі блекауту українці зможуть користуватися інтернетом ще від 2 до 4 годин.

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Укртелеком запускає зони з безкоштовним Wi-Fi

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Не секрет, що в Україні досі спостерігаються проблеми з доступом до інтернет-зв'язку після російських ракетних обстрілів й за відсутності електроенергії. Щоб розв'язати проблему, у п'яти українських містах розгорнуть мережу безплатних зон Wi-Fi, які працюватимуть навіть під час відключень світла.

Про це розповів генеральний директор компанії Укртелеком Юрій Курмаз.

За його словами, більш як 700 публічних зон, у яких працюватиме бездротовий інтернет, з'являться у таких містах, як:

  • Київ;
  • Дніпро;
  • Харків;
  • Одеса;
  • Львів.

Зазначається, що точки доступу до Wi-Fi будуть у місцях, де Укртелеком встиг модернізувати свою інфраструктуру та встановити "активні вуличні шафи" MSAN — мультисервісної платформи доступу, які з'єднують абонентські лінії з ядром мережі. На такому обладнанні провайдер вже розміщує наклейки-покажчики, які сповіщають про те, що можна під'єднатися до безплатного Wi-Fi. У разі блекауту інтернет протримається від 2 до 4 годин.

Юрій Курмаз також зазначив, що наразі близько 60% абонентів провайдера забезпечені енергонезалежним інтернетом, адже більшість вузлів працюють від дизельних генераторів.

Starlink у поїздах Укрзалізниці

Тим часом в Україні почав курсувати перший поїзд Інтерсіті+, який обладнали терміналом Starlink. Як повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, згідно з результатами тестування було виявлено, що доступність інтернету на маршруті сягає 97%, а швидкість – до 100 Мбіт/с.

Міністр також зазначив, що до кінця 2023 року інтернет від Starlink запрацює у всіх поїздах Інтерсіті+.

Публічні точки Wi-Fi зі Starlink

У жовтні 2022 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляв про плани забезпечити українців безперебійним зв'язком. Для цього влада хотіла залучити 1 570 терміналів Starlink.

"Розглядаємо використання Tesla Powerwall, Starlink, щоб такі точки публічного звʼязку були в Україні й працювали незалежно від роботи енергомережі", – розповідав Федоров.

Раніше ми розповідали, чому Starlink для України коштує дорожче, ніж у Європі. Також ми писали, кого звільнили від сплати податків при ввезенні Starlink в Україну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.