Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на газ та тепло: чого очікувати українцям від наступного опалювального сезону

Розповідаємо про підготовку нашої країни до чергового осінньо-зимового періоду та пояснюємо, що буде з тарифами на газ та тепло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яким буде для українців новий опалювальний сезон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Війна з Росією продовжується, тому на українців чекає ще один складний опалювальний сезон. Нашій країні знову доведеться впоратися з численними викликами: як підготувати пошкоджену обстрілами енергосистему до зими, чи вистачить газу для опалення та що робити з комунальними тарифами.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, чи вистачить країні газу на зиму та чи зміняться тарифи на деякі комунальні послуги в осінньо-зимовий період.

Чи вистачить нам газу

До війни Україна щороку споживала 28 мільярдів кубометрів газу. З них близько 20 мільярдів ми імпортували, а решту державні та приватні компанії видобували самостійно в Україні.

Та вже у 2022 році ситуація змінилася, оскільки багато великих промислових компаній припинили діяльність через війну, а частина населення залишила країну. Тобто споживання палива зменшилося.

Так, впродовж минулого опалювального сезону Україна відібрала з підземних газових сховищ 5,572 млрд кубометрів газу. При цьому загалом було накопичено 15 млрд кубометрів.

Цього року, за даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), уряд країни планує накопичити орієнтовно такий же запас палива. А станом на зараз у підземних сховищах є 10,5 млрд кубометрів.

Що буде з тарифами

У Нафтогазі вже пообіцяли, що тарифи на газ цього року залишаться на колишньому рівні. Тобто, газопостачальна компанія, яка обслуговує майже 98% побутових споживачів в Україні, продаватиме газ своїм клієнтам за ціною 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

"Попри все ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", – підкреслив очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.

Зазначимо, що у липні українці можуть домовлятися про постачання газу з 12 компаніями. Ціна кубометра газу в них зараз коливається від 7,70 грн за один метр кубічний і до майже 10 гривень.

Що стосується тарифів на опалення, то в уряді кажуть, що ніяких змін не відбудеться. Так, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, багато українців живе в умовах обмежених фінансових можливостей через війну, тому переглядати ціни на тепло наразі було б невчасно.

"Як і інші тарифи, на тепло, на гарячу воду, я переконаний, що до кінця війни, до кінця воєнних дій в Україні не потрібно покладати на людей додатковий тягар", – пояснив він.

Субсидію надаватимуть ще більшій кількості українців

Згідно з оновленими правилами, під час призначення субсидій більше не будуть брати до уваги наявність автівки у прийомних, багатодітних сім'ях та родинах, де є особа з інвалідністю.

Тобто, перелік домогосподарств, які можуть отримати субсидію, розширився.

Раніше стало відомо, що борги українців за комунальні послуги вже відображаються в Бюро кредитних історій. Також ми писали, які знижки на комунальні послуги мають учасники бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.