Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ви цього не помічаєте – які щоденні звички можуть залишити вас без грошей

Більшість людей роблять суттєві помилки, яких навіть не помічають, стверджує експертка

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

З грошима варто працювати якомога частіше

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ваші звички мають чималий вплив на ваше життя. Так само вони впливають і на ваш бюджет. Не помічаючи цього, ви можете самостійно зашкодити собі й в майбутньому залишитися зовсім без грошей.

Кандидатка економічних наук, експертка фінансового планування та бізнес-тренерка Віра Фостяк розповіла сайту Pro Гроші про 5 звичок, які руйнують ваше майбутнє.

Впливайте на свій бюджет

Експертка стверджує, що з грошима варто працювати якомога частіше.

Якщо ми говоримо про те, як працювати у своєму бюджеті, то варто впливати на нього. Адже думки: "Ну якось воно буде" неправильні. В майбутньому у вас точно не буде багато заощаджень. З бюджетом потрібно працювати. Також варто хоча б раз у квартал робити його огляд, а саме доходів та витрат, – говорить Віра Фостяк.

Беріть відповідальність

Відсутність особистої ініціативності та страх брати на себе відповідальність за нові дії – ще одна помилка. Так ви не прийдете до більших заробітків найближчим часом.

Нові дії – це нове навчання, нові звички, певний ризик і нова зона відповідальності. Тому для того, щоб вийти на новий рівень доходу і збільшити кількість грошей, потрібно обовʼязково брати на себе відповідальність за свої дії, – додає експертка.

Гроші – це час, а час – це гроші

Іноді люди заповнюють свій час соцмережами, курінням чи кавою. Наприклад, на сигарети за тиждень ви можете витратити близько 400 гривень. Краще цей час та ці гроші направити в правильне бік. Ви можете вивчати щось нове, – каже кандидат економічних наук.

30 хвилин нової звички в день можуть суттєво збільшити ваш бюджет через 3 місяці, якщо навчатися чомусь новому.

Не рівняйтеся на згубні звички інших людей

Іноді люди можуть піддаватися чужим діям і не впливати таким чином на свої.

Наприклад, "якщо хтось не заощаджує і не інвестує, то і я не буду цього робити". Треба оточувати себе людьми, які мають суттєво більші доходи й класно заробляють, – говорить Віра Фостяк.

Забудьте про дрібні витрати!

Жодного контролю дрібних витрат – ще одна суттєва помилка, якої припускаються більшість людей.

Ви можете не помічати дрібні витрати, однак кожного дня ви витрачаєте чимало грошей, які б можна було заощадити для майбутніх інвестицій, – зазначає експертка.

Чи можна "виправдати" покупки, які ви не можете собі дозволити

Раніше ми писали, що доволі часто люди роблять необдумані покупки. Це відбувається навіть тоді, коли бюджет на це зовсім не розрахований. Дехто заганяє себе у "боргові ями". Однак всі ці дії людина може робити не просто так. У таких випадках варто почати пошук відповідей і бажано з психологом.

Як зрозуміти, що в мене залежність

Для цього ви маєте фіксувати кількість розчарувань. Якщо ви помічаєте протягом довгого періоду, що робите автоматичні дії під час психологічного занепаду, то варто зрозуміти, що щось іде не так.

Зазвичай після цього людина або звертається до психолога, або сама починає шукати відповіді на певні питання. Саме тоді в процесі пошуку відповідей на автоматичні дії, коли: "Я зробив і не зрозумів, чому", є багато стандартних помилок. Якщо ми побачили, що ми робимо це не вперше, то варто задуматися, – стверджує кризовий психолог Андрій Фоменко.

Раніше ми писали про 5 помилок, які не можна допускати в сімейному бюджеті. Також ми розповідали про лайфхаки, як навести порядок у сімейному бюджеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.