Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без боргів та кредитів: 5 лайфхаків, як навести порядок у сімейному бюджеті

Пояснюємо, як правильно контролювати витрати сім'ї та привчитися заощаджувати гроші

Колаж: Pro Гроші

Планування сімейного бюджету допоможе заощаджувати гроші

Колаж: Pro Гроші

Багато українців зіштовхуються з типовою проблемою, коли не вистачає грошей до зарплати. Однак уникнути різноманітних фінансових труднощів не так вже й складно – достатньо правильно планувати витрати своїх доходів.

Сайт Pro Гроші ділиться п'ятьма лафхаками, як навести порядок у сімейному бюджеті.

Плануючи розподіл домашніх фінансів, треба враховувати потреби усіх членів родини. Також планування передбачає дисципліну витрат та контроль повсякденних покупок.

Основна мета планування сімейного бюджету – отримати розгорнуту картину своїх фінансів, щоб використовувати їх більш ефективно. Якщо витрачати гроші безконтрольно, є серйозна загроза, що витрати перевищать доходи сім'ї. А потім з'являться борги та кредити. Тож є сенс у наведенні порядку у сімейному бюджеті.

П'ять лайфхаків

  • Придумайте ціль. Якщо ви визначитеся, що потрібно вашій родині (наприклад, машина, ремонт чи гроші на відпустку), вам обов'язково доведеться відкладати частину доходів кожного місяця. Якщо ви будете розуміти, що вам потрібні гроші на конкретну ціль, контролювати себе і не витрачати зарплату на імпульсивні покупки стане простіше.
  • Плануйте на місяць. Потрібно виділяти час на те, щоб запланувати всі витрати в майбутньому місяці та сформувати основу родинного бюджету. При цьому треба розподілити кошти на першочергові витрати – оплату оренди квартири, покупку продуктів, оплату комунальних послуг. Крім того, врахувати слід щоденні витрати кожного члена сім'ї – на транспорт, обіди. Цього плану потрібно чітко дотримуватися.
  • Ретельно ведіть бюджет. Цей пункт передбачає відстеження витрат протягом 3-4 місяців. Потрібно записувати буквально кожну копійку під час покупок. За результатами цих даних можна буде зробити висновки, наприклад, про витрати, яких можна було уникнути. І у майбутньому планувати сімейний бюджет більш ретельно. Також це допоможе дізнатися, скільки коштує місяць життя вашої родини.
  • Аналізуйте бюджет. Розпочати ефективне управління грошима неможливо без повного аналізу. Аналіз витрат рекомендують робити за трьома пунктами – необхідно, потрібно та хочемо. В результаті ви дізнаєтеся, на чому можна було зекономити.
  • Контролюйте витрати. Пильність щодо грошових надходжень і витрат – основа розумної економії. Намагайтеся вкладатися в планові показники, щоб виключити перевитрату за статтями витрат.

Найважливіше під час планування сімейного бюджету, вирішувати спільно, як його розподілити. А якщо ще й визначити спільну мету, в якій зацікавлені всі члени сім'ї, збирання грошей та контроль витрат перетвориться з нудного заняття на приємне проведення часу.

Раніше ми писали про те, як порахувати особисту інфляцію. Також ми розповідали, як правильно вести сімейний бюджет.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.