Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В усьому винні гормони? Чи можна "виправдати" покупки, які ви не можете собі дозволити

Експерт радить звертатися до психолога або самостійно починати шукати відповіді на певні питання

Колаж: Prо Гроші

Завдяки покупкам ви можете обманювати свій мозок

Колаж: Prо Гроші

Доволі часто люди роблять необдумані покупки. Це відбувається навіть тоді, коли бюджет на це зовсім не розрахований. Дехто навіть заганяє себе у "боргові ями". Однак всі ці дії людина може робити не просто так. У таких випадках варто почати пошук відповідей і бажано з психологом.

Кризовий психолог Андрій Фоменко сайту Pro Гроші розповів, чому люди роблять бездумні та дорогі покупки й чи можна це виправдати.

Все лише через гормони?

Вся проблема полягає в біохімії головного мозку, стверджує експерт.

Людина, яка не розуміє, що відбувається з її настроєм, не розуміє, чим керується її мозок у тих чи інших вчинках, то вона інтуїтивно досить часто шукає можливість підійняти настрій завдяки тому, щоб отримати порції дофаміну, – говорить Андрій Фоменко.

Дофамін – гормон, який говорить нам про досягнення. Він виділяється, коли людина досягає певних результатів. Також під час імпульсивних покупок виділяється і серотонін – гормон задоволення. Його ми також можемо отримати від гарної їжі, приємного спілкування тощо.

Людина, яка не може побудувати чіткий причино-наслідковий ланцюжок між поставленою метою і її досягненнями, буде потребувати дофаміну і серотоніну в обовʼязковому порядку. Організм буде цього вимагати. А через те, що у людини може бути сильний дієвий і рухливий тип нервової системи, то у неї може виникати потреба у швидкому задоволені оцими речовинами, – стверджує кризовий психолог.

Саме тому люди заходять у магазин, дивляться на ті речі, які їм подобаються та можуть викликати емоційний підйом, і необдумано їх купують. Таким чином вони обманюють головний мозок, аби отримати необхідні гормони.

Це вже як певна залежність виходить, адже один раз людина отримала насолоду від цього завдяки гормонам і надалі буде робити точно так само. Після цього може буде розчарування, адже ці дії вже не будуть викликати цього задоволення, як і раніше. Тому людина буде шукати задоволення в чомусь іншому, – говорить експерт.

"Я в цьому не винен"

Навіть якщо у людини немає грошей, але вона продовжує робити покупки, аби підняти собі настрій, то в цей момент вона переживає відчай. Саме тому виділяється гормон довгого стресу – кортизол.

Аби позбутися цього стресу, зазвичай люди виправдовують свої покупки. В такий момент вони говорять, що це хтось підштовхнув їх до покупок, або в цьому винні якісь події та обставини.

Як зрозуміти, що в мене залежність

Для цього ви маєте фіксувати кількість розчарувань. Якщо ви помічаєте протягом довгого періоду, що робите автоматичні дії під час психологічного занепаду, то варто зрозуміти, що щось іде не так.

Зазвичай після цього людина або звертається до психолога, або сама починає шукати відповіді на певні питання. Саме тоді в процесі пошуку відповідей на автоматичні дії, коли: "Я зробив і не зрозумів, чому", є багато стандартних помилок. Якщо ми побачили, що ми робимо це не вперше, то варто задуматися, – стверджує кризовий психолог.

Як не стати заручником гормонів

Коли ви розумієте, що внаслідок чогось у вас збільшується кількість рецепторів того чи іншого гормону, то можна побудувати своє життя так, аби вам не треба було вичікувати таких імпульсивних дій. Наприклад, ви можете планувати свій день та досягнення на цей період. Ви не на когось маєте рівнятися, а будувати свій власний план, який передбачає отримання тих чи інших гормонів, – додає Андрій Фоменко.

Також для здобуття досягнень та отримання необхідних гормонів вам допоможе спорт. Однак якщо самостійно ви не можете справитися з проблемою, то варто звернутися до спеціаліста.

Раніше ми писали про 5 помилок, які не можна допускати в сімейному бюджеті. Також ми розповідали про лайфхаки, як навести порядок у сімейному бюджеті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.