Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зниження облікової ставки – як це вплине на депозити українців

За словами експерта, депозитна активність громадян залишається високою і має потенціал для подальшого зростання

Фото: Unsplash, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, які зміни варто очікувати на фінансовому ринку

Фото: Unsplash, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні не завадила населенню вкладати гроші у банки, і очікується, що у четвертому кварталі 2023 року гривневі депозити з терміном розміщення від 3 до 6 місяців стануть найбільш популярними серед громадян. Взагалі, на українському фінансовому ринку відбудуться певні зміни.

Про це розповів директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ Дмитро Замотаєв.

Що відбувається з гривневими вкладеннями

Після останнього зниження облікової ставки Національного банку України (НБУ) з 22% до 20%, очікується, що понад ⅔ комерційних банків впустять на ринок нові депозитні продукти зі зниженими ставками. За розрахунками Замотаєва, середні ставки за вкладами на 3-6 місяці складуть 15%, а ставки на вклади від 9 місяців до 1 року зупиняться на позначці 14-15% річних.

Проте, варто відзначити, що зниження ставок необов'язково означає зменшення "чистого" прибутку для вкладників. Навіть при таких ставках прибуток може становити до 4-5% на вклади з терміном розміщення від 3 до 6 місяців і до 5% на вклади до 1 року. Такий прибуток стає досить привабливим для громадян, які прагнуть зберегти та примножити свої заощадження.

Зараз в Україні спостерігається сприятлива економічна кон'юнктура, що включає розвиток різних галузей економіки та сприяє покращенню макроекономічних показників. За прогнозами, зростання ВВП у 2023 році може перевищити 3%, а інфляція зменшиться до 8,6% у річному вимірі. Ці позитивні економічні показники створюють сприятливе середовище для вкладання грошей у депозити.

За словами Замотаєва, у четвертому кварталі можна очікувати збільшення кількості нових гривневих депозитів порівняно з третім кварталом. Частка вкладів з терміном розміщення від 3 до 6 місяців може перевищити 60% від загальної кількості нових депозитів.

На його думку, особливо активними місяцями для відкриття гривневих вкладів стануть жовтень і листопад. При цьому у грудні можливе подальше зниження облікової ставки, що вплине на рівень дохідності депозитів.

Як в Україні розвивають валютні вкладення

Дмитро Замотаєв звернув увагу на ситуацію з валютними депозитами. Він зауважив, що після підвищення ставок на валютні депозити в кінці літа, ринок відзначив активність вкладників. Проте станом на вересень, дохідність доларових вкладів вже досягла свого піка і становить 3,3-3,5% річних, з середньою дохідністю на рівні 2,5%. Для депозитів у євро на 1 рік максимальна дохідність складає 2,3-2,5% (середня дохідність — 2%).

За словами експерта, подальше збільшення ставок на валютні депозити буде ситуативним і залежатиме від ринкових умов. Отже, у четвертому кварталі 2023 року гривневі вклади очікуються більш прибутковими для громадян.

НБУ планує плавно знижувати облікову ставку

Національний банк України не планує різко знижувати облікову ставку, навіть при сповільненні інфляції до менше ніж 9%. Відповідно до комітету з монетарної політики, НБУ проявляє обережність у питанні подальших дій з обліковою ставкою.

Більшість членів комітету з монетарної політики наразі очікують подальшого зниження облікової ставки до рівня 18% до кінця поточного року. Проте декілька експертів бачать можливість більш суттєвого зниження, до рівнів 16-17%.

Раніше ми повідомляли, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах". Також ми писали, що ПриватБанк оновив тарифи на одну зі своїх послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.