Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зниження облікової ставки – що планує зробити НБУ до кінця року

Нацбанк намагається балансувати між споживчою інфляцією, економічною стабільністю та геополітичними ризиками

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ планує повільно знижувати облікову ставку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України не планує різкого зниження облікової ставки, навіть попри сповільнення інфляційних темпів до рівня нижче 9%. НБУ виявляє обережність у впровадженні подальших заходів щодо зниження облікової ставки.

Про це йдеться в підсумках дискусії членів комітету з монетарної політики.

Споживча інфляція в Україні у серпні 2023 року сповільнилася швидше, ніж очікувалося. За даними НБУ, інфляція склала 8,6% у серпні в річному вираженні, що залишилося нижче від прогнозів. Водночас, показник базової інфляції, який не враховує коливання цін на харчові та енергетичні товари, був близьким до прогнозу НБУ, становлячи 10% у серпні в річному вираженні.

У Національному банку пояснюють свою обережність в зниженні облікової ставки загрозами для реалізації пом'якшення валютних обмежень. Світова фінансова нестабільність і геополітичні ризики залишаються актуальними, і НБУ старається уникнути ризику втрати стабільності в умовах несподіваних подій.

Наразі більшість членів комітету з монетарної політики очікують подальшого зниження облікової ставки до рівня 18% на кінець поточного року. Однак кілька експертів вбачають простір для більш суттєвого зниження, до рівнів 16-17%.

Коли НБУ востаннє знижував облікову ставку

Національний банк України прийняв рішення про подальше зниження облікової ставки 14 вересня, аргументуючи це стабільністю курсу валют та сповільненням інфляції. Однак, експерти зауважили тоді, що інфляція все ще може створити економічні загрози. Зазначимо, що рішення набуло чинності 15 вересня.

НБУ також зробив зміни в банківській сфері, які набули чинності 18 вересня, знизивши ставку за тримісячними депозитними сертифікатами та встановивши нові обмеження щодо вкладень банків у тримісячні депозити фізичних осіб. Ці заходи мають на меті стимулювання конкуренції та залучення клієнтів.

Раніше ми повідомляли, що в Україні обмежать ставки по "швидких кредитах". Також ми писали, що в Кабміні пояснили, коли та чому зростуть виплати українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.