Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жоден клієнт не застрахований: як ваш переказ в Monobank може отримати незнайомець

Номер телефону може належати іншій особі, тож переказ з картки Monobank стане помилковим

Фото: Pexels, Monobank. Колаж: Pro Гроші

Через одну помилку в додатку Monobank можна відправити кошти не тій людині

Фото: Pexels, Monobank. Колаж: Pro Гроші

Якщо переказувати кошти з картки Monobank, вибравши контакт з телефонної книги, потрібно бути готовим до потенційної транзакції сторонній особі. Така ситуація сталася з клієнткою фінансової установи, яка намагалася переслати гроші знайомому, але сума надійшла незнайомій жінці.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком Innakost, розповіла, що здійснила платіж, обравши зі списку контактів номер, підписаний як Vadim. У деталях транзакції висвітилося ім’я та фото отримувача, тож клієнтка спокійно відправила суму. А через кілька тижнів з’ясувалося, що гроші надійшли жінці, на ім'я Вікторія Г.

Причому ця інформація стала відомою лише після формування платіжки. Але при створенні переказу на екрані не вказувалося інше ПІБ, та й фото співпадало з чоловіком Вадимом, якому насправді призначалися гроші.

"Виходить, що на контакти з телефонної книги можуть бути прив’язані інші користувачі, і цього не видно при здійсненні платежу. Я звернулася до служби підтримки, повідомила про помилкове відправлення неправомірному отримувачу з проханням заблокувати вказану суму, на що Monobankвідповів: отримувач очікував ці кошти, тому повертати їх не збирається", – констатувала клієнтка.

Як аргументацію жінка навела цитату з закону "Про платіжні послуги", де вказано, що надавач (банк) несе відповідальність за виконання помилкової, не акцептованої платіжної операції, а користувач має право на компенсацію шкоди, завданої помилковою транзакцією.

Мова про повернення суми в повному обсязі на картку відправника, а також пені в розмірі 0,1% від розміру простроченого платежу за кожний день відтермінування (не більше 10% суми).

Чому може статися подібна помилка в Monobank

У відповідь на скаргу українки користувачі порталу розповіли, чому насправді могла статися проблема. І чому з боку фінансової установи не було помилки. Аргументація така:

  • Monobank не контролює, як людина підписана у телефонній книзі клієнтів, за цим має слідкувати власник мобільного телефону;
  • банк відправляє кошти на картку, яка прив’язана до конкретного номера;
  • користувач Вадим міг довгий час не використовувати номер, а потім його повторно призначили на нову SIM-карту і продали жінці, на ім'я Вікторія, яка під’єднала до нього свій платіжний засіб.

Отже, для відвернення подібних випадків рекомендується завжди здійснювати перекази саме за номером картки, а не за мобільним номером телефону. Постраждала клієнтка Monobank також звернулася до представників фінустанови з проханням оновити додаток і забезпечити прописування реального імені власника рахунку поряд з контактом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Monobank визнав непотрібною одну функцію та розповідав, що не можна зробити в додатку. Також ми повідомляли, який збій в додатку Monobank може залишити ні з чим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.