Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жебрак чи багатий? Як визначити свій фінансовий рівень

Іноді буває так, що людина живе не відповідно до своїх достатків, а за бажанням, а тому має проблеми з грошима

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ви можете мати більший дохід

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Існує декілька фінансових рівнів людини. Вони залежать від вербального програмування, наслідування та власного досвіду поводження із грошима. Загалом їх можна виділити 6 видів.

Про це пише фінансовий експерт Олена Набатова.

Жебрак. Відсутнє постійне джерело доходу та (або) майна. Таким людям навіть не видають кредити.

Бідний. Доходи – витрати = борги. Людина живе не відповідно до своїх достатків, а за бажанням і велінням серця. Замість того, щоб розвиватися і придумати як заробляти більше, вона бере кошти в борг, або бере кредит. Поспішає жити. На цьому рівні періодично або завжди є борги по кредитах, лімітам, немає заощаджень, фінансової подушки.

Малозабезпечений.Доходи – витрати = 0. Що за місяць заробив, те і витратив. Фінансової подушки немає. Є схильність до марнотратства.

"Парадокс цього рівня в тому, що це можуть бути люди як з мінімальною зарплатою, так і з істотними доходами в декілька тисяч доларів. Все добре, поки все добре. Будь-яка неочікувана ситуація, може відкинути на другий фінансовий рівень борги", – говорить експертка.

Забезпечений.Доходи – витрати = залишок. Людина заробляє достатньо для комфортного життя. Здатна відкладати гроші й має фінансову подушку. Доходи найчастіше залежать від праці, як тільки людина перестає працювати, то втрачає все.

Заможний.Доходи – витрати = залишок + інвестиції. Людина уміє управляти великою сумою коштів. Має резерв та уже інвестує. Створює і розвиває власну справу. Або працює найманим працівником на відсоток від результату, управляє командою. Починає отримувати пасивний дохід від інвестицій. Він здатен покрити місячні витрати.

Багатий. Доходи – витрати = залишок + інвестиції + пасивний дохід. Це відомі бізнесмени та найбагатші люди світу. Пасивний дохід у багато разів перевищує місячні витрати.

"Переміщення між рівнями це насамперед про духовний розвиток. Про самооцінку, силу волі й уміння управляти своїм капіталом. Це навички, які тренуються", – додає експертка.

5 секретних джерел доходу

Раніше ми вже писали про те, що в українців є досить багато варіантів різного виду заробітку. Один з них – держфінансування та програми для бізнесу. Вони є й в Україні, однак працюють лише для бізнесу. В цьому випадку ви повинні мати бізнес-план, приміщення, працювати вже певний період, і тоді зможете отримати кошти на розвиток своєї справи від держави.

Більше цікавого читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми пояснювали, що чекає на біткоїн у 2023 році, а також про те, хто може стати першим отримувачем зарплати у криптовалюті в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.