Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Два кроки до фінансової стабільності: як уникнути боргів та кредитів

Завжди є люди, яким важко вижити на зарплату, а тому вони постійно беруть у борг гроші у своїх друзів та рідних

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді проблема може полягати у залежності

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Про борги відомо більшості людей. Вони доволі часто зʼявляються у нашому житті, однак іноді стають навіть залежністю для деяких. Та є кілька правил, які вам допоможуть їх позбутися назавжди.

Про це розповідає фінансовий консультант Анастасія Прудка.

Чому ж люди постійно влазять у борги?

Загалом є дві основні причини. Однак з них – психологічна.

Завжди є люди, яким важко вижити на зарплату. Вони займають гроші на кілька днів й вічно комусь винні.

"Через радянську добу в нашій пам'яті залишилися тотальний дефіцит і заздрість до західного достатку. Згодом життя почало налагоджуватися. На початку 2000-х нам розповіли, як добре жити, що героїня серіалу "Секс у великому місті" нехай і без власної квартири та іноді з боргами, але з визначною колекцією дорогих туфель. Так закредитованість стала суспільним явищем", – говорить експертка. ⠀

Докорінно у проблемі закредитованості лежить синдром залежності, а звідси нездатність відкладати задоволенням на потім.⠀

Рішення:⠀

  • визнати свою проблему;
  • заручитися підтримкою.⠀

"Це може бути чоловік чи дружина, які візьмуть на себе сімейні фінанси. Консультація у психолога, щоб знизити рівень залежності та тривожності. Також допоможе консультація фінансиста, який складе стратегію виходу з боргів і надасть моральну підтримку", – додала експертка.

Друга причина – фінансова. Людина ніби вже змогла впоратися зі своїми боргами й навіть навчилася жити зі своїми грошима, але періодично виникають непередбачувані витрати (звільнення, поломка техніки та інші), до яких вона просто не готова.

Саме такі непередбачувані витрати змушують людину залазити у кредити та борги.

Рішення:

"Тут уже простіше. Потрібно завжди працювати над створенням резерву. І знову говоримо про подушку безпеки. Це вже заїжджена порада, але вона на всі часи. Формуйте звичку відкладати регулярно", – говорить Анастасія Прудка.

Які навички допоможуть вам стати успішними вже за кілька років

Раніше ми вже розповідали вас про те, що якщо ви маєте якісь вміння, то варто їх розвивати прямо зараз. Адже колись вони вас точно зроблять успішними. Наприклад, досить важливе планування.

Стандартна фраза, але скажу: "Якщо ми не знаємо нашого шляху, то куди ми прийдемо?". Суть даної навички, це можливість спрогнозувати наші цілі (як фінансові, так і особисті); можливість прописати дії та можливість оцінити реалістичність планів та бажань на майбутнє, – говорить експертка.

Дуже проста вправа — навичка "планування", яку можна в собі розвивати. Для початку варто написати те, щоб ви хотіли завтра зробити, які плани на місяць, що ви мрієте зробити через рік. Регулярне і детальне фіксування побажань допоможе зосередитися на важливих для вас цілях. Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, що варто робити дитині з першим заробітком. Також ми писали, як батькам не зіпсувати стосунки з дітьми через гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.