Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати вчителів "заморозили"? До яких змін варто готуватися у 2024 році

У 2024 році українським вчителям планували ввести нову систему надбавок та доплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні відклали підвищення зарплат вчителям на 2025 рік

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські вчителі отримують одну з найменших заробітних плат в країні. Уряд мав намір виправити цю ситуацію, змінити підхід до розрахунків та збільшити розмір оплати праці вже у 2024 році. Однак Кабінет міністрів хоче перенести ці плати на потім.

Про це повідомила народна депутатка з фракції "Європейська Солідарність" Ніна Южаніна.

Що відбуватиметься із зарплатами вчителів

Проєкт постанови уряду, який опублікували для обговорення на порталі Федерації профспілок України, визначає необхідність призупинення дії постанови Кабінету міністрів України від 10 липня 2019 року № 822 до 31 грудня 2024 року через обмежені фінансові ресурси умов воєнного стану.

Стаття передбачала, що з 1 січня 2024 року мали відбутися зміни у розрахунку зарплат освітянам. Планувалося, щоб посадові оклади вчителів розраховувалися із врахуванням мінімального обсягу посадової зарплати освітнього працівника в розмірі чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Однак прийняття цієї постанови відкладається з 2020 року.

"У проєкті Закону України "Про Державний бюджет на 2024 рік" передбачено видатки на встановлення мінімальної заробітної плати з 01 січня 2024 р. в розмірі 7 100 грн, з 1 квітня 8 000 грн та посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 1 січня 2024 року в розмірі 3195 грн, з 1 квітня 3600 гривень. На реалізацію у 2024 році схем посадових окладів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 822, видатки не передбачені", – йдеться у повідомленні.

Протягом 2024 року Міністерство освіти має внести на розгляд уряду проєкт акта щодо упорядкування схем посадових окладів працівників освіти. Очікується, що нові схеми введуть з 2025 року, переглядаючи систему надбавок і доплат для балансування між державним та місцевими бюджетами.

"Тобто анонсована раніше міністром Лісовим зміна формату оплати праці освітян, що мала б супроводжуватися підвищенням їх зарплати відкладається", – додала нардеп.

Що відомо про новий формат оплати праці вчителям

Нагадаємо, що міністр освіти та науки України Оксен Лісовий в серпні анонсував зміни в системі оплати праці вчителям. Тоді він повідомив, що програма вже розпочала свою роботу, а протягом 2023-2024 років планується розробка політик та проведення експертизи.

На 2024-2025 роках було заплановано запуск пілотного проєкту нового формату оплати праці у 500 школах. Міністр вказав, що основною метою є виходження з єдиної тарифної сітки та встановлення базової частини зарплати на рівні близько 80%, залишок – у вигляді надбавок. Однак, ще тоді він зазначив, що питання щодо підвищення зарплат в умовах війни залишається відкритим та потребує подальших обговорень.

Раніше ми повідомляли, скільки вчителям доплачують за перевірку зошитів. Також ми писали, яку зарплату отримують вчителі в приватних школах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.