Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вчителів чекають надбавки та доплати: Лісовий анонсував новий формат оплати праці

Міністр освіти повідомив, що пілотний формат заробітної платні планують запустити в 500 школах

Фото: Оксен Лісовий/Facebook, УНІАН Колаж: Pro Гроші

В Україні змінять формат зарплат вчителів

Фото: Оксен Лісовий/Facebook, УНІАН Колаж: Pro Гроші

Українська система оплати праці у сфері освіти піддасться істотним змінам. Вони будуть спрямовані на підвищення заробітної плати для вчителів та директорів шкіл.

Про це розповів міністр освіти та науки України Оксен Лісовий під час серпневої конференції для освітян 25 серпня.

Які зміни можуть відбутися в оплаті праці освітян

Міністр освіті наголосив, що програма вже розпочала функціонувати. Упродовж 2023-2024 років буде відбуватися робота щодо формування відповідних політик та проведення експертизи. Вже у 2024-2025 роках міністерство має запустити пілотний проєкт нового формату оплати праці в 500 школах. Лісовий підкреслив, що однією з ключових цілей є вийти з єдиної тарифної сітки.

"Хочемо, щоб базова частина зарплати була близько 80%, ще близько 20% – надбавки. І ще кілька надбавок: регіональні доплати та доплати від директора школи. І найголовніше – прагнемо підвищити зарплату", – повідомив Оксен Лісовий.

За словами голови Міносвіти, нова система оплати має стати прозорою, зрозумілою та прогнозованою. Однак, питання щодо збільшення зарплат в умовах війни залишається відкритим і вимагає подальших обговорень.

Чи підвищать зарплати вчителям у новому навчальному році

У поточному році українські вчителі так і не дочекалися підвищення заробітних плат. Міністр освіти Оксен Лісовий пояснив, що наразі державний бюджет на 2023 рік передбачає значно менші кошти на зарплати вчителів, ніж минулого року.

"Державним бюджетом України на 2023 рік граничний обсяг освітньої субвенції, видатки якої спрямовуються на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, скорочено більш ніж на 20,5 млрд грн (19%) порівняно з 2022 роком", – зазначив міністр.

Лісовий пояснив, що причиною різкого зниження видатків на освіту у бюджеті 2023 року є складні умови війни, в яких пріоритетними стали захист країни, збереження життя громадян та відновлення країни після агресії РФ. Він відзначив, що для підтримки вчителів, керівники навчальних закладів можуть встановлювати підвищені посадові оклади та доплати відповідно до нормативних актів.

Раніше ми повідомляли, хто може розраховувати на підвищення зарплати в Україні. Також ми писали, що в Україні стрімко зростають зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.