Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доплати вчителям – скільки платять за перевірку зошитів

Додаткова оплата за перевірку зошитів є важливою складовою заробітної плати вчителів в Україні

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмір доплат вчителям може змінюватися в залежності від певних чинників

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вчителі, окрім основного окладу, отримують доплату за різні види педагогічної роботи, включаючи перевірку зошитів учнів. Однак, варто зазначити, що грошова винагорода для освітян не є однаковою, оскільки розмір такої доплати визначається різними факторами.

Сайт Pro Гроші пропонує дізнатися, скільки платять вчителям за перевірку зошитів.

Який розмір додаткової оплати за перевірку зошитів

Згідно з Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою Міністерством освіти України, педагогічні працівники мають право на додаткову оплату за перевірку письмових робіт (зошитів) учнів. Розмір цієї додаткової оплати залежить від класу, у якому викладає вчитель, і конкретної навчальної дисципліни.

Конкретні розміри додаткової оплати встановлені так:

У І-IV класах – 15 % від ставки заробітної плати.

У V-XI (XII) класах, а також в ЗВО І-II рівнів акредитації, розмір додаткової оплати визначається наступним чином:

  • мови та література – 20 %;
  • математика – 15 %;
  • іноземна мова, стенографія, технічна механіка (конструювання) та креслення – 10 %;
  • викладачам курсів – 6 % (якщо навчальні плани передбачають проведення таких робіт).

Варто зазначити, що для вчителів загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів і училищ фізичної культури додаткова оплата за перевірку робіт з креслення непередбачена.

Що може вплинути на розмір додаткової оплати

Важливим чинником у визначенні розміру додаткової оплати є обсяг педагогічного навантаження вчителя. Якщо вчитель має більше або менше ніж 18 годин на тиждень (72 годин на місяць), розмір такої додаткової оплати збільшується або зменшується відповідно.

Які особливості оплати для вчителів початкових класів

Основним вчителям початкових класів (І-IV) не розраховується тижневе навантаження, а оплата за перевірку зошитів визначається в залежності від кількості учнів у класі.

Якщо уроки з мов у початкових класах проводить інший вчитель, то доплату за перевірку зошитів він отримує за фактичну кількість годин, враховуючи кількість учнів. Такий же принцип оплати за перевірку зошитів діє для вчителів І-IV класів, які проводять індивідуальні заняття вдома, групові та індивідуальні заняття в лікарні або санаторії.

Як кількість учнів впливає на розмір оплати

Кількість учнів у класі або навчальній групі також впливає на розмір додаткової оплати. У класах з кількістю учнів менше ніж 12 осіб або в навчальних групах професійно-технічних училищ менше ніж 12-15 осіб оплата за перевірку зошитів складає лише 50% відповідної додаткової оплати.

Як зміниться заробітна плата вчителів в Україні

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров анонсував збільшення базової ставки для працівників освіти. При цьому він повідомив про скасування надбавок, оскільки система доплат для вчителів у країні стала надто складною.

Нова система передбачає підвищення базової ставки, яка стане домінуючою частиною заробітної плати вчителів. Решта оплати буде складатися з різних видів доплат. Планується впровадження цієї системи вже з вересня наступного року.

Раніше ми повідомляли, за що вчителі можуть отримати премію. Також ми писали, як стати вчителем-методистом та яку зарплату вони отримують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.