Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скорочення замість підвищення зарплат: яку реформу не проти реалізувати у Міносвіти

У Міністерстві освіти розповіли про реформу, яку потрібно реалізувати перед тим, як підвищувати зарплату викладачам

Фото: УНІАН

Чи реально підвищити зарплату викладачам під час війни

Фото: УНІАН

Зарплати працівників освіти в Україні, напевно, ніколи не були на такому рівні, щоби забезпечити усі основні потреби. Одна з причин, чому у педагогів низькі зарплати — у нашій країні забагато викладачів у закладах вищої освіти.

Про це заявив у інтерв'ю заступник міністра освіти та науки України Михайло Винницький.

За його словами, зробити роботу викладача більш оплачуваною можна, але для цього потрібно аби відбувалася модернізація мережі.

"Знаю, що це непопулярна думка, але у нас зараз забагато викладачів. І якщо ми говоримо, що викладачам потрібно збільшити зарплати, то варто розуміти, що бюджет не гумовий. Збільшити оклади або зарплати можливо після модернізації мережі", – сказав він.

Винницький зауважив, що в Україні вже знижується кількість вступників. Наприклад, впродовж останнього року їх поменшало майже вдвічі, хоча ще 15 років тому школи щорічно випускали по 630 тисяч дітей.

"Минулого року було 360 тисяч. Демографія показує, що в нас спад у кількості вступників фактично наполовину", – розповів заступник міністра освіти та науки України.

Чиновник додав, що у той час, коли число абітурієнтів невпинно знижується, кількість викладацького складу не змінюється. Сталим залишається і кількість закладів вищої освіти.

У кого з вчителів найменші зарплати у 2023 році

Найнижчі посадові оклади призначаються молодим вчителям без серйозного стажу роботи. Такі педагоги, за даними Міністерства освіти, станом на 2023 рік, отримують усього 5 699 гривень.

Однак в результаті мінімальна середня зарплата для вчителя без стажу все ж вища. Адже вони можуть розраховувати на виплату різноманітних надбавок. Наприклад:

  • за вислугу років – 627 гривень (10% для молодих вчителів);
  • за престижність праці – 1 254 гривні;
  • за сумлінну працю – 522 гривень.

Додаткові гроші надаються й за класне керівництво. За це до основної зарплати доплачують близько 1 300 гривень. А якщо вчитель користується допомогою на оздоровлення у випадку надання щорічної відпустки, то педагогу ще нарахують 522 гривні до зарплати.

Тож, за даними МОН, середня заробітна плата молодого вчителя без стажу роботи становить 10 574 гривень.

Які максимальні зарплати у вчителів

Як свідчать дані порталу Всеосвіта найвищі зарплати отримують вчителі вищої категорії. Розмір їхніх зарплат коливається на рівні 21 тисячі гривень. Директори шкіл отримують не більше 23 тисяч гривень.

Які зміни запланували для учителів

Підвищити зарплати вчителям обіцяють вже давно, однак усі плани перекреслило повномасштабне вторгнення Росії у 2022 році. Втім, наприкінці цього літа міністр освіти Оксен Лісовий розповів, що зарплати вчителів мають змінитися вже зовсім скоро.

Так, за його словами, у 2024-2025 роках міністерство хоче запустити пілотний проєкт нового формату оплати праці в 500 школах.

"Хочемо, щоб базова частина зарплати була близько 80%, ще близько 20% – надбавки. І ще кілька надбавок: регіональні доплати та доплати від директора школи. І найголовніше – прагнемо підвищити зарплату", – сказав він.

Завдяки змінам система оплати праці стане прозорою та зрозумілою для усіх вчителів країни.

Раніше ми писали, скільки платять вчителям, які навчають дітей у приватних школах. Також ми розповідали, які доплати передбачені вчителям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.