Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати українців зменшаться ще більше – чого чекати до кінця року

Нацбанк спрогнозував ситуацію на ринку праці на найближчі кілька місяців, а також на наступний рік

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозують зниження зарплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зарплати українців продовжать знижуватися до кінця року. Слід готуватися до того, що номінальна зарплата знизиться на 12-13%, а реальна – майже на чверть.

Про це йдеться в інфляційному звіті Нацбанку.

Регулятор констатує, що хоч ситуація на ринку праці дещо стабілізувалася, однак вона все ще лишається складною.

"Номінальні зарплати в цьому році знизяться на 12–13%, а в реальному вимірі (тобто з вирахуванням інфляції) – на чверть, зважаючи на зниження фінансової стійкості підприємств та значну конкуренцію між претендентами на роботу", – наголошують в НБУ.

У Нацбанку додають, хоч кількість резюме на одну вакансію зменшилася, але цей показник все ще вищий, ніж минулого року. За прогнозами НБУ, до кінця 2022 року безробіття в Україні сягне майже 30%.

Коли чекати підвищення зарплат

Прогнозується, що поступове відновлення економіки протягом наступних років сприятиме пожвавленню попиту на робітників у різних сферах.

"Через збереження дефіциту кваліфікованої робочої сили в окремих секторах та значні диспропорції на ринку праці номінальні зарплати у 2023 році зростуть майже на третину та перевищать довоєнний рівень, а в 2024 році – ще на 28%", – прогнозують у Нацбанку.

Водночас, там додають, що підвищення зарплат у реальному вимірі буде досить повільним, зважаючи на високу інфляцію та нижчу за довоєнну продуктивність.

Також через повномасштабну війну НБУ прогнозує скорочення економіки України на 32% у 2022 році, а інфляція пришвидшиться до 30%.

До яких зарплат готуватися українцям

Середня заробітна плата відповідно до проєкту державного бюджету зросте до 18 тисяч гривень. Але фактично вона не зміниться.

Економіст і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі Pro Гроші пояснив, що однією з причин є відсутність підвищення мінімальної зарплати в 2023 році. Оскільки до "мінімалки" привязані зарплати бюджетників, то вони також рости не будуть. Можна сподіватися на якусь індексацію. Але суттєвих змін вона не принесе.

Імовірно при прогнозі зросту середнього рівня зарплат розраховували на бізнес. Але ситуація там теж не найкраща: бізнес втратив близько 5 млн робочих місць, Україна загалом втратила 35% ВВП. Крім того, якщо до повномасштабної війни на 1 вакансію претендували 4,5 пошукачів, то зараз це 12,5 осіб. Тому ситуація зараз дуже складна, а до всього додається ще і активне прискорення інфляції, – розповів Олег Пендзин.

Те, що офіційно розмір середньої зарплати встановлений на рівні 18 тисяч гривень, нічого не говорить про вашу купівельну спроможність, пояснює експерт. Цього року інфляція планується в розмірі 30%, зараз – 23,8%. При тому споживчий кошик зросте приблизно до 40%. І на наступний рік планується 30% інфляції.

Тобто в цій ситуації підвищення заробітної плати до 18 тисяч – це реальне падіння купівельної спроможності населення.

Раніше ми пояснювали, що буде із зарплатами та робочими місцями у 2023 році. Також ми пояснювали, що буде з зарплатами бюджетників у наступному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.