Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Криза на ринку праці: що буде з зарплатами найближчі пів року

Розповідаємо, як себе почуває український бізнес та який очікується рівень зарплат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який рівень зарлпат очікується в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни фінансовий стан українського бізнесу починає поступово стабілізуватися, компанії різних секторів економіки адаптувалися до діяльності в нових умовах та намагаються підтримувати персонал.

За допомогою досліджень кадрового порталу grc.ua, розповідаємо, що буде відбуватись з зарплатами у найближчі пів року.

Український бізнес відновлюється

Наразі більшість роботодавців зазначають, що виплачують своїм співробітникам довоєнний рівень заробітної плати. Якщо порівнювати нинішню кризу на ринку праці, з кризою 2014 та 2015 років, то зараз динаміка оновлення більш відчутна, в той час компанії змогли повернутись до докризового рівня зарплат лише влітку 2016 року.

Третина роботодавців зараз виплачує скорочену зарплату своїм співробітникам. 11,6% підприємств зменшили оклади на 16-30%. Також 7,8% організацій скоротили зарплату своїм працівникам на 31-50%, а 6,1% компаній урізали заробітну плату більш ніж на 50%.

Статистика зарплат
Фото: grc.ua

Після початку повномасштабної війни більшість компаній змінили підходи до виплат бонусів та премій. 20,8% компаній повністю відмовились від додаткових виплат, 25,1% роботодавців скоротили виплати бонусів та премій, а 42,5% підприємств зерігли додаткові виплати у розмірі, який працівники отримували до війни. Однак є 2,6% компаній, які скоротили заробітну плату, але збільшили розмір матеріальної мотивації.

Статистика надбавок
Фото: grc.ua

28,2% компаній не можуть спрогнозувати, який рівень зарплати зберігатиметься найближчі пів року, через неизначену ситуацію в країні. 28,6% підприємств планують утримати зарплати своїм співробітникам на довоєнному рівні. Також кожна десята компанія розглядає перспективу підвищення зарлпат до довоєнного рівня після їх скорочення.

10,7% компаній планує у найближчі пів року підвищити зарплату окремим співробітникам. Також у 11% організацій відбудеться підвищення заробітних плат всім співробітникам, яке було заплановано до війни.

Лише 2% компаній готується до подальшого скорочення заробітних плат протягом наступних 6 місяців, а 7% роботодавців зовсім не планують підвищувати зарплату своїм працівникам.

Статистика зарплат
Фото: grc.ua

Раніше ми розповідали, чи чекати збільшення окладу у 2023 році. Також ми писали, що тепер треба обговорювати на співбесіді через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.