Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше означає менше? До яких зарплат готуватися українцям

Розповідаємо, як зміниться купівельна спроможність українців у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Через війну підвищення "мінімалки" не буде

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Середня заробітна плата відповідно до проєкту державного бюджету зросте до 18 тисяч гривень. Але фактично вона не зміниться.

Про це розповів економіст і член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в коментарі Pro Гроші.

Експерт пояснив, що однією з причин є відсутність підвищення мінімальної зарплати в 2023 році. Так як до "мінімалки" привязані зарплати бюджетників, то вони також рости не будуть. Можна сподіватися на якусь індексацію. Але суттєвих змін вона не принесе.

Імовірно при прогнозі зросту середнього рівня зарплат розраховували на бізнес. Але ситуація там теж не найкраща: бізнес втратив близько 5 млн робочих місць, Україна загалом втратила 35% ВВП. Крім того, якщо до повномасштабної війни на 1 вакансію претендували 4,5 пошукачів, то зараз це 12,5 осіб. Тому ситуація зараз дуже складна, а до всього додається ще і активне прискорення інфляції, – розповів Олег Пендзин.

Те, що офіційно розмір середньої зарплати встановлений на рівні 18 тисяч гривень, нічого не говорить про вашу купівельну спроможність, пояснює експерт. Цього року інфляція планується в розмірі 30%, зараз – 23,8%. При тому споживчий кошик зросте приблизно до 40%. І на наступний рік планується 30% інфляції.

Тобто в цій ситуації підвищення заробітної плати до 18 тисяч – це реальне падіння купівельної спроможності населення.

За рахунок чого мінімалка залишатиметься на одному рівні?

Через зростання інфляції в Україні уряд пропонує скасувати перерахунок зарплат, однак індексацію студентських стипендій та пенсій громадян планують зберегти.

Незважаючи на величезну інфляцію, яка з'їдає частину доходів громадян, індексацію зарплат припинять за умов вилучення певних статей з чинного закону "Про індексацію грошових доходів населення".

Нагадаємо, 21 вересня уряд представив проєкт державного бюджету на 2023 рік. Згідно з представленим документом, підвищення мінімальної заробітної плати не передбачається.

Раніше сайт Pro Гроші розказував, як розмір "мінімалки" впливає на бізнес. Також ми розповідали, як отримати зарплату, якщо заблокований рахунок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.