Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Насуваються "важкі часи": що буде із зарплатами та робочими місцями у 2023 році

В умовах війни компанії прогнозують розраховують хоча б утримати бізнес-показники на нинішньому рівні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато компаній планують скорочення штату в 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чверть керівників українських компаній готуються до "важких часів". Ще понад 25% сподіваються просто утримати свої нинішні показники. Майже половина членських компаній Європейської бізнес-асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2023 році.

Про це свідчать висновки опитування „Прогнози бізнесу на 2023 рік", йдеться на сайті EBA.

Зазначається, що нинішні результати очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топ-менеджерів. У порівнянні з 2021 роком, настрої бізнесу погіршилися з 83% до 47%.

Водночас 28% директорів розраховують у 2023 році утримати бізнес-показники на нинішньому рівні, а 25% очікують на погіршення стану справ (торік таких було лише 2%).

За планування бюджетів на 2023 рік бізнес закладає вартість валюти в середньому на рівні 43 грн/дол. Нагадаємо, останні два роки прогнози щодо курсу гривні залишалися постійними на рівні 29 грн/дол.

Скорочення, зарплати та нові проекти

Опитування показало, що лише кожен п'ятий керівник планує наймати нових людей наступного року. При цьому, 53% керівників хочуть утримати команду без змін, а 28% підуть на скорочення штату. У той же час, варто зазначити, що в 2021 році більше половини компаній планували розширення штату.

Що стосується зарплат співробітникам, лише 1% компаній хочуть скоротити заробітні плати в 2023 році, а 26% залишать їх на поточному рівні. 73% запланували підвищення заробітної плати для співробітників, із них 40% підвищуватимуть її на рівні від 10% до 20%.

Через війну лише 19% компаній планують займатися новими інвестиційними проектами, що на третину менше 2021 року. При цьому бізнес у середньому готовий спрямовувати на соціальні проекти близько 8% доходів (торік – 3%).

У дослідженні "Прогнози бізнесу на 2023 рік" взяли участь 104 топ-менеджери компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації. Анкета складалася з 10 питань, опитування проводилось у серпні-вересні 2022 року.

Раніше ми повідомляли, що в Україні почав функціонувати веб-сервіс під назвою "Єдиний портал вакансій". Також сайт Pro Гроші писав, що служба зайнятості назвала дві вакансії із найвищими зарплатами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.