Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заплатити і не пошкодувати: як розплачуватись в магазинах і не втрачати грошей

Безготівкові фінансові операції стали дуже популярними, і велика частка оплат проходить саме таким способом

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Безготівкова оплата ґаджетами більш безпечна

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри воєнні дії в Україні безготівкових оплат стало ще більше. Українці користуються і фізичними картками, і смартфонами чи смартгодинниками. Але як розраховуватись безпечніше?

Ми розібралися, чи дійсно безконтактна оплата допоможе не стати жертвою шахраїв.

Безготівкова оплата поширюється ще більше

Раніше ми писали, що більша частина, а саме 53,9% оплат, проводяться безконтактно зі смартфонів чи годинників, решта – картками чи готівкою. Про це розповіли у ПриватБанку. Дані були зібрані з мережі всіх POS-терміналів банку і показують, що щомісяця статистика росте.

Загалом безконтактні платежі через термінали цієї установи складають вже 72% від усіх оплат. Хоча й більше третини людей все ще користуються готівкою.

Але якщо це явище таке поширене, то є ймовірність, що шахраї вже вигадали схеми для крадіжки грошей. Тож який спосіб безготівкових операцій надійніший і безпечніший?

Картка чи телефон?

Усі, хто мають банківську картку, вже добре знають це правило: в жодному разі не можна передавати паролі, CVC та інші коди третім особам. Аферисти знають достатньо способів, як за допомогою цих даних швидко вкрасти гроші з рахунку.

Але є варіант, коли ви не передавали даних нікому, але ними таки скористались. Таке може статися під час оплати товарів карткою на касі. Шахраї можуть підглянути дані на ній, поки ви розраховувались, або ж взагалі її викрасти.

Саме тому на сторінці Financial Literacy Ukraine від НБУ пояснюють, що аби вберегти картку від сторонніх очей краще платити безконтактно. Для цього радять користуватися Google Pay або Apple Pay.

Чому це безпечніше і як підключитися

Основна причина, чому варто використовувати ці застосунки – всі дані зашифровані.

"В обох випадках, як з Google Pay, так і з Apple Pay, дані картки надійно зашифровані, номер картки перетворюється на унікальний платіжний код, який неможливо підробити. Для здійснення оплати з Apple Pay необхідне підтвердження Face ID, Touch ID або пароля", – пояснюють експерти.

Touch ID – це автентифікація через відбиток пальця, Face ID – через розпізнавання обличчя. Тобто, телефон не зможе провести оплату, поки ви її не підтвердите одним із цих способів.

Щоб налаштувати Google Pay або Apple Pay, алгоритм дій схожий:

  • завантажити потрібний застосунок та відкрити його;
  • ввести вручну дані платіжної картки або відсканувати дані картки за допомогою камери смартфона;
  • підтвердити додавання картки через код, який прийде в SMS від банку.

Але потрібно переконатися, що ваш смартфон підтримує NFC. Для цього потрібно зробити такі кроки:

  • відкрийте Налаштування;
  • у рядку пошуку введіть NFC;
  • увімкніть опцію "Використовувати NFC";
  • якщо опції "NFC" немає, ваш телефон не підтримує безконтактні платежі.

Небезпека з фінансовим номером

Сайт Pro Гроші вже писав, що до кожного рахунку прив'язаний фінансовий номер телефону. Це може бути ваш особистий номер, і на нього можуть полювати шахраї. Їхня головна мета – замінити SIM-картку, а потім викрасти гроші. Тож читайте, як працюють аферисти з номерами і як від цього захиститися.

Ми також розповідали про те, чому банк може заблокувати картку і чи можна її повернути та які найбільш цинічні схеми шахраїв існують під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.