Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ні закон, ні мораль: якою цинічною схемою шахраї обкрадають українців

Шахраї завжди підступно наживаються на людях, але під час війни вони вигадали найбільш цинічні схеми

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Шахраї маніпулюють почуттями та наживаються на війні

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Багато шахрайських схем вже були описані, але люди все ще стають жертвами аферистів. Особливо часто таке трапляється, коли під час повномасштабної війни на емоціях люди не завжди можуть усвідомити небезпеку, чим і користуються шахраї.

Сайт Pro Гроші розповідає, яка найбільш цинічна схема обману з'явилася під час війни та як захиститися.

Військовополонені і їх родичі

Найбільш жорстокою є схема, коли шахраї звертаються до рідних чи знайомих людини, що потрапила в російський полон, і пропонують за гроші дізнатися про неї інформацію або ж взагалі звідти визволити. Були випадки, коли шахраї брехали про те, що воїн перебуває в полоні, і пропонували те ж саме.

За такі послуги вони просили від 10 до 200 тис. грн. Після проведення передоплати зловмисники зникали і не виходили на зв'язок.

У Генштабі Збройних Сил України наголосили, що визволенням з полону займаються виключно органи державної влади. І ні в якому разі ні в кого не просять грошей, бо звільнення відбувається не через викуп. Тому у цьому питанні довіряти потрібно лише державі. А якщо ви помітили подібну схему, то про неї разом з даними шахраїв варто повідомити в правоохоронні органи.

Які ще схеми існують

Щоб отримати гроші, аферисти користуються війною й іншими способами. Наприклад, вони пропонують жителям гарячих точок виїжджати у безпечні місця, а коли отримують передоплату, зникають.

Тому квитки для евакуації потрібно купувати лише в офіційних перевізників, або ж у разі евакуації на приватному авто з незнайомою людиною краще не платити завдатків.

Ще одна грань цинізму – фейковий збір на допомогу ЗСУ чи постраждалим від бойових дій. Шахраї створюють фішингові сайти, сторінки в соцмережах, дублюють ресурси різних організацій, вигадують щемливі історії та можуть навіть ставити фото справжніх потерпілих. Але всі зібрані гроші вони забирають собі.

Тому правило, універсальне для будь-яких грошових зборів: допомагати варто у тих випадках, коли ви добре знаєте організацію, людину чи волонтера, або довіряєте їм.

За гроші готові вбити

Раніше ми розповідали, що деякі аферисти діють надто жортско і готові скоювати тяжкі злочини заради вигоди. Так, існують "чорні рієлтори", які діють на ринку нерухомості. У більшості випадків, це група осіб, які має зв'язки у всіх необхідних органах, щоб реалізовувати свої схеми і прикривати злочини.

У різні роки в Україні траплялися випадки, коли такі "фахівці" викрадали, отруювали та навіть вбивали людей, щоб привласнити їхню нерухомість. Ми детально розписали, як діють "чорні рієлтори" та як вберегтися від них.

Читайте також про те, як розпізнати фальшиві гривні та що з ними робити і як оформити допомогу на похорон військовослужбовця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.