Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зняти готівку у Польщі без комісії – інструкція

Розкриваємо головні фінансові лайфхаки для українців, які тимчасово проживають у Польщі

Фото: pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Із банкоматами у Польщі треба бути дуже обережним

Фото: pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У Польщі наразі проживають мільйони українців і далеко не всі вони мають картки польських банків, банкомати яких розташовані по всій країні. А от знімати готівку потрібно більшості переселенців та просто туристів.

Pro Гроші розповідають, як зняти гроші з українською карткою без комісії.

Отже, зазвичай усі польські банки беруть комісію за будь-які операції з картками іноземних банків, однак війна в Україні дещо змінила цю ситуацію. Нашому Нацбанку вдалося домовитися із мережею банкоматів Euronet, яка є і в Україні, і в Польщі, а також Угорщині, Словаччині та Румунії.

Для власників українських карток після початку повномасштабної війни мережа Euronet зробила виняток і дозволила знімати готівку без комісії.

Однак зауважте, що банк, якому належить ваша картка теж може взяти комісію за закордонні операції, тож перед зняттям перевірте тарифи вашої фінустанови.

Особливості зняття готівки в Польщі

Із іноземними банкоматами треба бути дуже обережним, оскільки ви не лише маєте іноземну картку, а й іноземну валюту на ній. Банкомат може запропонувати зняття грошей у вашій, а не у місцевій валюті і цю пропозицію
краще відхилити.

По-перше, знявши гривні у вас будуть проблеми із іх обміном, а по-друге, така операція має назву "Динамічна конвертація валюти" і за неї беруть неабияку комісію.

Краще знімати гроші у місцевій валюті, тобто у злотих, якщо йдеться про Польщу. Так вам не доведеться зайвий раз міняти гроші по здирницькому курсу в обмінниках, оскільки у банкоматах операція проходитиме за курсом Нацбанку.

До речі у Польщі активно використовуються платіжні системи Visa та Mastercard, тож якщо у вас одна з цих карток, ви без проблем знайдете банкомат, який їх обслуговуватиме.

Як ще можна знімати гроші в Польщі?

На території країни є унікальна система Blik, яка дає змогу знімати готівку без наявності пластикової картки.

Це дуже зручна опція, однак для користування нею ви обов'язково повинні бути клієнтом польського банку.

Якщо ви вже відкрили рахунок у місцевому банку, то потрібно просто знайти банкомат, в меню знайти функцію Blik або "Транзакція без картки", вказати суму і далі згенерувати унікальний код через застосунок тієї чи іншої фінустанови.

Цей код потрібно ввести в банкоматі і знову підтвердити транзакцію у застосунку. Якщо ви все зробили правильно, апарат видасть вам заявлену суму коштів готівкою.

Крім цього, за допомогою системи Blik можна розплачуватися у деяких польських магазинах, також без наявності пластикової картки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.