Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Картка чи смартфон? Як українці частіше розраховуються в магазинах

В умовах війни люди надають перевагу безготівковим операціям та все частіше користуються для цього електронними гаджетами

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці все частіше оплачують покупки без готівки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці все частіше розраховуються безготівково за допомогою електронних гаджетів. Тепер для покупок навіть не обов'язково брати з собою банківську картку. Більше половини, а саме 53,9% оплат, проводяться безконтактно зі смартфонів чи годинників.

Про це з посиланням на дані статистики банку повідомив керівник дирекції обслуговування бізнес клієнтів ПриватБанку Євген Заіграєв.

Загалом на сьогодні частки безконтактних платежів (гаджетами та безконтактними картками) у мережі POS-терміналів ПриватБанку вже складає понад 72%. Тобто готівкою все ще користуються близько третини українців.

За словами Заіграєва, з 208 тисяч активних POS терміналів, що працюють в мережі банку, безконтактні платежі приймають 99% пристроїв.

Безготівкових розрахунків стало більше, попри війну

У серпні оплати покупок банківськими картками в мережі POS-терміналів банку в порівнянні з липнем зросли на 5,5%.

Обсяги оплат картками в малому бізнесі продовжують зростати вже четвертий місяць поспіль – у серпні підприємці продали товарів та послуг за безготівку на 2,1% більше, ніж у липні. Безготівковий товарообіг в національних торгових мережах за останній місяць зріс на 1,8%.

В НБУ констатують, що в умовах війни українці продовжували надавати перевагу безготівковим операціям із платіжними картками.

Так, наприклад, травні 2022 року частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток за сумою становила майже 69% у загальному обсязі операцій із платіжними картками (у січні 2022 року цей показник становив 63%). Водночас частка за кількістю залишилася майже незмінною – 92% (за січень 2022 року – 91%). Тобто 92 зі 100 операцій із картками були безготівковими.

У травні 2022 року, як і раніше, найбільше операцій із використанням карток припадало:

  • за кількістю – на розрахунки в торговельній мережі – 53,9% (або 317 млн). Їхня сума становила майже чверть від усіх безготівкових операцій (24,5%);
  • за сумою – на перекази з картки на картку – 57% (або 225,2 млрд грн). Їхня кількість становила 14%.

Оплата товарів і послуг в Інтернеті у травні 2022 року становила трохи більше чверті за кількістю (27%) та шосту частину за сумою (16,2%) від усіх безготівкових операцій із платіжними картками. Це майже 64 млрд грн.

Раніше ми писали про попередження Нацбанку про розповсюдження по території України неліквідних банкнот. Також сайт Pro Гроші розповідав, кому може загрожувати блокування картки в банку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.