Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишають без нічого: українцям розповіли про несподівану проблему під час зміни мобільного оператора

Розповідаємо, як залишитися на зв'язку після зміни мобільного оператора

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як зберегти кошти під час перенесення мобільного номера

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці під час перенесення свого мобільного номеру в мережу іншого оператора можуть втратити усі гроші на рахунку, бали та бонуси.

У парламентському Комітеті цифрової трансформації розповіли, як українцям не втратити гроші або бонусні нарахування за спілкування під час переходу від одного мобільного оператора до іншого.

Чи реально зберегти гроші та бонуси на мобільному рахунку

Зазначається, що автоматично кошти повертають лише контрактним абонентам. Натомість інші абоненти, SIM-карти яких працювали за передоплатою, можуть спробувати зберегти свої кошти, перенісши їх на номер рахунку нового оператора. Для цього можна:

  • зателефонувати до поточного оператора, щоб пройти ідентифікацію (надати паспортні дані). При чому зробити це необхідно ще до того, як ви перенесете свій мобільний номер в іншу мережу, інакше перенести залишок коштів буде неможливо;
  • витратити залишок коштів зі свого особового рахунку. Наприклад, зробити донат на ЗСУ.

"Перенесення коштів, балів до іншого оператора не відбувається. Залишок коштів з особового рахунку надається лише ідентифікованим абонентам (зареєстрованим чи контрактним)", – кажуть у комітеті.

Крім того, існує ще одна проблема з коштами на мобільному рахунку: іноді кошти за поповнення рахунку після перенесення номера можуть надійти на рахунок вашого попереднього оператора. У комітеті зазначають, що такі ситуації відбуваються через те, що не усі банківські та фінансові установи мають актуальну інформацію про поточну мережу постачальника, в якій обслуговується перенесений номер.

"Щоб уникнути випадків помилкового зарахування ваших коштів на рахунок попереднього оператора, користуйтеся послугами тих банківських та фінансових установ, які вам порадить новий оператор або його додатком", – йдеться у повідомленні.

Повернення коштів за невикористані послуги через обстріли й відключення світла

Згідно з листом Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 №2024/02.0-7.1, якщо оператори припинили надавати послуги через зникнення електроенергії внаслідок російської агресії, то це вважається форс-мажорною обставиною. Апелюючи до цього, компанії знімають з себе відповідальність за перебої з постачанням.

Втім, клієнти все ж заплатили за послуги, які в результаті не отримали. Як пояснив адвокат Іван Ліберман, у людей є шанс на компенсацію відповідно до "Правил ділового обороту", зазначених у Цивільному кодексі України. У документі вказано, що громадянам дозволено звернутися до суду, аби домогтися відшкодування втрачених дарма коштів.

"Абоненти уклали договори про надання операторами певних послуг. Нехай навіть із форс-мажорних причин, але вони не отримують їх у повному обсязі. Відповідно, люди не повинні платити. Наприклад, людина сплатила за користування інтернетом 24 години на добу, а доступ мала лише 10 годин. При цьому оператор знімає з абонента повну, а не часткову абонплату", – уточнив Іван Ліберман.

Раніше ми розповідали, чи подорожчали послуги мобільних операторів під час війни. Також ми писали, яку послугу для українців незабаром скасують у ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.