Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У мобільних операторів вже інші правила: скільки українці платять за зв'язок під час війни

Розповідаємо, як змінилися тарифи найбільших мобільних операторів країни під час війни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як змінилися ціни на мобільний зв'язок під час війни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Коли в Україні розпочалася війна, найбільші мобільні оператори країни скасували оплату за деякі послуги. Це дозволило українцям деякий час практично безплатно телефонувати своїм рідним та близьким у розпал війни. Та чи змінилися звичайні тарифи на мобільний зв'язок зараз?

Що пропонують популярні мережі Kyivstar, Vodafone і lifecell своїм клієнтам, розповідає видання РБК-Україна.

Vodafone

Цей оператор збільшив вартість своїх послуг кілька місяців тому. Наприклад:

  • тариф SuperNet Start подорожчав зі 125 грн до 145 грн,
  • тариф Joice – зі 120 до 135 грн.

В середньому тарифи зросли на 15-40 гривень, але абонентам при цьому запропонували більші обсяги послуг у кожному пакеті: більше гігабайт в інтернеті та дзвінків по Україні.

Про подальше подорожчання тарифів у компанії наразі не повідомляють.

Kyivstar

У цій мережі змінили умови архівних тарифних планів, запроваджених понад два роки тому. Як зазначають у компанії, цими тарифними планами користується близько 20% абонентів, які після подорожчання послуг почали отримувати в рахунок абонплати більше мегабайтів трафіку і хвилин дзвінків.

"Для переважної більшості абонентів умови тарифів не зміняться", — розповіли у компанії "Київстар".

Там також повідомили, що починаючи з 24 лютого абоненти отримали безоплатних послуг і бонусів на суму понад 570 млн гривень. Крім того, безплатно користуватися мобільним зв'язком наразі досі можуть українці на звільнених територіях, а літні абоненти й громадяни з обмеженими фізичними можливостями й надалі можуть використовувати спеціальні тарифи.

Lifecell

Оператор цього року вже підвищував деякі тарифи. Зокрема, влітку тариф "Смарт Лайф 2020" здорожчав зі 150 до 180 гривень.

Водночас наразі у компанії стверджують, що найближчим часом подорожчань послуг не планується. Втім визнають, що вартість послуг зросте з часом через війну.

"Вартість обладнання та техніки для ремонту підвищується зі зростанням курсу валют, адже всі виробники та постачальники телеком-обладнання – іноземні компанії. Також здорожчала логістика та паливо для доставлення, виїздів на ремонти та заправки генераторів", — розповіли у lifecell.

Що буде зі зв'язком у разі блекауту

Енергетика України й досі перебуває у небезпеці через спроби Росії вивести із ладу критичну інфраструктуру нашої країни. Якщо ворогові це вдасться, в Україні може статися блекаут: зникне електроенергія, опалення та водопостачання. На відновлення спеціалістам знадобиться деякий час.

Тож у разі повної відсутності електроенергії мобільні оператори мають забезпечити зв'язок своїм абонентом протягом трьох діб. Такий же термін працюватимуть п'ять радіокомпаній та національний телемарафон, надалі ситуація залежатиме від доставлення палива.

"Телебачення та радіо працюватимуть, у нас працюють середні хвилі, "Українське радіо", працює радіо у FM-діапазоні, де можна почути найнеобхіднішу інформацію", – зазначив голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

Також він порадив українцям придбати радіоприймачі на батарейках, тому що можливість повного зникнення мобільного зв'язку існує. Наразі у країні працюють 82% базових станцій. Після масованого ракетного удару по Україні перестали працювати близько 45% базових станцій мобільного зв'язку.

"Проблема в тому, що не можна під кожну базову станцію розмістити генератор. Коли зникає світло, всі з Wi-Fi мереж переходять на базову станцію і вона працює пів години, замість двох передбачених", – пояснив експерт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи реально повернути кошти за невикористані послуги мобільного зв'язку через віялові відключення світла. Також ми розповідали, які тарифи нещодавно оновив Київстар для своїх клієнтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.