Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В ЄС скасують плату за роумінг для українців — як зміняться тарифи

Для українців в країнах Європейського Союзу телефонні дзвінки значно подешевшають

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям скасують роумінг в ЄС

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В ЄС міністри, що відповідають за телекомунікації, досягли згоди щодо запровадження спеціального роумінгу для українців, який передбачає дзвінки за тарифами українських операторів.

Про це пише РБК-Україна.

Так, біженці зможуть користуватися мобільним зв'язком на тих самих умовах, що й в Україні. Окрім того, громадяни країн ЄС також не будуть окремо платити за роумінг, перебуваючи в Україні.

Послуга "Роумінг, як вдома" передбачає, що українці в Польщі та інших країнах зможуть телефонувати, писати SMS чи користуватися мобільним інтернетом зі своїх номерів Київстар, Vodafone чи інших операторів без змін сім-карт на європейські та без додаткових оплат.

"В основному є консенсус з цього приводу. Голосів проти не було. Питання стосувалися технічних умов рішень. Процедура відома в ЄС. Суть в тому, щоб включити Україну в ті самі рамки, в яких ми працюємо", – зазначив заступник державного секретаря канцелярії прем’єр-міністра Польщі Павел Левандовський.

Водночас поки невідомо, коли саме ЄС запровадить безплатний роумінг для України. Точної дати ще немає.

Як українцям за кордоном не платити за роумінг

Для цього треба придбати український номер онлайн. Таку послугу надають оператори Vodafone, Київстар та Lifecell. Вони застосовують технологію eSIM. Це мікрочип, що розташований на платах мобільних пристроїв.

Фактично, користувачі eSIM можуть відмовитися від застосування фізичної SIM-карти, а натомість використати віртуальну. Така карта може працювати навіть в пристроях без слотів для SIM-карт, наприклад, у планшетах.

Віртуальний стартовий пакет можна придбати на сайтах мобільних операторів. Після покупки його надішлють на вашу електронну адресу.

Далі потрібно завантажити eSim профіль у телефон через налаштування.

На iOS:

  • Зайдіть у меню "Параметри"
  • Натисніть "Стільникові дані"
  • Натисніть "Додати стільниковий план"
  • Проскануйте QR-код і дотримуйтесь вказівок на екрані.

На Android:

  • Зайдіть у меню "Налаштування"
  • Оберіть пункт "Підключення"
  • Далі зайдіть у "Диспетчер SIM-картки"
  • Натисніть "Додавання мобільного тарифного плану"
  • Оберіть "Додавання за допомогою QR-коду"
  • Проскануйте QR-код і дотримуйтесь вказівок на екрані

Після цього потрібно активувати стартовий пакет так, як це пропонує зробити ваш оператор. Для цього просто слідуйте вказівкам на екрані.

Раніше ми пояснювали, як можна змінити країну прихистку в ЄС. Також ми розповідали, що у Польщі масово припиняють виплати українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.