Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона готівки під час війни: у НБУ пояснили, що не так з ідеєю

В НБУ відреагували на ідею Офісу президента відмовитися від обігу готівки в Україні та розповіли, що про це думають

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи реально Україні відмовитися від готівкових разрахунків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо в Україні відмовляться від обігу готівки, то банківська система має технічні можливості, аби пристосуватися до роботи в нових умовах. Хоча до подібного кроку ще не вдавалася жодна з країн світу.

Про це заявила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.

За її словами, завдяки новітнім технологіям люди сьогодні не тільки в Україні, а й по всьому світу, можуть навіть на ринку перекинути гроші з картки на картку або розрахуватись через вбудований в телефон розрахунковий апарат.

"Банківська система з точки зору технології, інклюзії та безперервності до цього готова", – зазначила вона.

Втім в НБУ, схоже, сумніваються, що Україна готова відмовитися від готівкових розрахунків. Як пояснила Рожкова, навіть найбільш економічні розвинені країни не наважуються на те, щоби повністю вивести з обігу готівку.

"І мені навіть відомо про негативні практики, коли цей обсяг готівки скорочувався до мінімальних рівнів, населенню це не подобалось. Я не впевнена, що ми можемо заявляти про те, що ми забезпечимо нульовий обсяг готівки в обігу", – сказала Катерина Рожкова.

Тому, на думку першої заступниці голови НБУ, хоча б частина готівки має залишатися в обігу. Водночас Україні можна спробувати збільшувати обсяги безготівкових розрахунків.

"Тому, що вони є дешевшими для банків, для бізнесу і для населення, врешті-решт", – підкреслила представниця Нацбанку.

Звідки з'явилася ідея відмовитися від готівки?

Цю ініціативу озвучив під час лондонської конференції Ukraine Recovery Conference заступник голови ОП Ростислав Шурма. На його думку, це нібито допоможе побороти корупційні схеми в Україні, а ще залучить додаткові інвестиції.

Шурма також зазначив, що наразі уряд допрацьовує дорожню карту, тож найближчим часом українцям дізнаються нові деталі щодо ініціативи.

Що буде з гривнею після вступу України до Євросоюзу

Вона залишиться національною валютою, оскільки Україна не готова до змін. Як пояснив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук, навіть у Греції чи Португалії – доволі розвинуті економічно країни під час вступу в ЄС – стикнулися з проблемами у монетарній сфері після того, як євро стало національною валютою цих держав.

"Якщо їх порівнювати з країнами, які залишили власні валюти, зокрема з Чехією та Польщею, то вибір буде явно на користь останніх. У країн, які не перейшли на євро, є зобов'язання колись це зробити, але вони поки що не роблять якихось конкретних кроків у цьому напрямку", — розповів він.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, коли в Україні запровадять е-гривню та для чого вона потрібна. Також ми писали, як українська економіка відреагує на вступ до НАТО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.