Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть заборонити користуватися готівкою – що відомо

Заступник голови Офісу президента України впевнений, що такі дії допоможуть запобігти корупції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців хочуть перевести на розрахунки виключно у безготівковій формі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть заборонити обіг готівковою валюти та зробити так, аби всі розрахунки здійснювалися лише за допомогою банківських карток або P2P-переказів. Таким чином це дозволить подолати щонайменше 95% корупції.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма під час лондонської конференції Ukraine Recovery Conference.

Що в Україні думають про таку заборону?

За словами Ростислава Шурми, зараз уряд дуже серйозно дискутує щодо запровадження даної заборони, адже, як заявляють опоненти, заборона на готівку – це пряме порушення прав людини. Проте, своєю чергою ідеологи заборони вважають, що це може стати найпотужнішим та найефективнішим антикорупційним інструментом в Україні.

"Ми знаємо, що на цю тему йдуть обговореннями різними стейкхолдерами. Говорять про порушення прав людини. Ми вважаємо, що це буде дуже ефективним інструментом ліквідації 95-99% усіх випадків корупції в країні, якщо не буде жодної готівки", – каже чиновник.

Ростислав Шурма висловив сподівання щодо ухвалення командою президента цієї ідеї та повідомив, що найближчими місяцями українцям представлять дорожню карту, чи будуть запроваджені такі зміни, чи ні.

"Тоді Україна стане першою у світі країною з повністю cashless (без обороту готівки) економікою. Втім, чи допоможе це нам стати першою у світі країною, вільною від корупції – це ще питання", – зазначив заступник голови Офісу президента України.

Насправді зараз вже більшість українців користуються саме онлайн-платежами та безготівковими розрахунками, тож відмова від готівки буде не таким складним процесом, як уявляється. За словами чиновника, світ безумовно прийде до повної цифровізації, це лише питання часу.

Чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривнях?

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі сайту Pro Гроші пояснив, що дійсно було б краще, якби всі розрахунки в України здійснювалися виключно в гривнях.

За словами експерта, у такому б випадку зросла б довіра населення до національної валюти, а стабільність гривні була б багаторічною.

Раніше ми розповідали, чи залишиться гривня національною валютою після вступу до ЄС. Також ми писали, що в Україні Е-гривня може замінити паперові гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.