Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цифрова на зміну паперовій: українцям розповіли, коли з'явиться е-гривня

Перші транзакції е-гривні на блокчейні вже розроблені платформою Stellar Development Foundation

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Е-гривня може з'явитися вже у 2023 році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Електронна форма грошової одиниці України – е-гривня може з'явитися вже у 2023 році, а не у 2024-му, як планувалося раніше.

Про таку можливість заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, він вже звернувся до керівництва Національного банку з проханням пришвидшити реалізацію проєкту цифрової гривні.

"За законодавством, у 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо це зробити вже цього року, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", — розповів міністр.

Федоров також розповів, що платформа Stellar Development Foundation вже розробила перші транзакції е-гривні на блокчейні.

"Нещодавно мені презентували на базі продукту Stellar електронну гривню. Вони розробили перші транзакції на блокчейні, як можна слідкувати за рухом цих коштів", — додав Михайло Федоров.

Як можна буде використовувати цифрові гроші

Раніше ми вже розповідали, що проєкт електронної гривні контролюється Національним банком України. Там переконані, що користуватися е-гривнею буде зручно усім верствам населення, юридичним особам, державним органам, банкам та небанківським фінансовим установам.

Наприкінці 2022 року повідомлялося, що у НБУ опрацьовують такі можливі варіанти використання е-гривні, від яких залежатимуть її дизайн та основні характеристики:

  • е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Раніше ми розповідали, як не натрапити на криптошахраїв. Також сайт Pro Гроші писав, хто з мільярдерів найбільше втратив у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.