Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вступ України до ЄС: чи залишиться гривня національною валютою

Розповідаємо, чи відмовиться Україна від своєї національної валюти після вступу до Євросоюзу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що буде з гривнею після вступу до ЄС

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна навіть після вступу до Європейського Союзу, ймовірно, збереже свою національну валюту та автономність монетарної політики.

Про це заявив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

"Думаю, ми до цього ще не готові й не будемо готові ще досить тривалий час", – сказав він.

За його словами, навіть у розвинутих країнах, наприклад у Греції чи Португалії, виникли проблеми у монетарній сфері після того, як євро стало національною валютою цих держав.

"Якщо їх порівнювати з країнами, які залишили власні валюти, зокрема з Чехією та Польщею, то вибір буде явно на користь останніх. У країн, які не перейшли на євро, є зобов'язання колись це зробити, але вони поки що не роблять якихось конкретних кроків у цьому напрямку", — додав Ніколайчук.

Він зазначив, що для України власна валюта та автономна монетарна політика – швидше благо, ніж недолік. Хоча після 2014 року були думки, що Україні потрібно передати свою монетарну політику на аутсорсинг, зафіксувати обмінний курс, а в ідеалі взагалі перейти на євро.

"Але з того часу у нас відбувся значний прогрес в інституційній спроможності центрального банку", – підкреслив Сергій Ніколайчук.

Коли Україна може вступити до ЄС

Наприкінці січня 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в України є "вельми амбітний план щодо приєднання до Європейського союзу протягом найближчих двох років". Тобто, стати повноцінним представником європейської спільноти наша країна розраховує вже у 2025 році.

"І тому ми сподіваємося, що цього року, 2023-го, у нас вже можуть пройти попередні переговори", – зазначив Шмигаль.

Е-гривня замість паперової

Електронну форму грошової одиниці – е-гривню, планують запустити вже у 2023 році. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, ця ідея вже була озвучена керівництву Національного банку.

"За законодавством, у 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо це зробити вже цього року, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", — розповів міністр.

Федоров також зазначив, що платформа Stellar Development Foundation вже розробила перші транзакції е-гривні на блокчейні.

Раніше ми розповідали, що офіційний курс євро в Україні вперше перевищив 40 гривень. Також ми пояснювали, що відбудеться з економікою, якщо Україна вступить до НАТО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.