Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НАТО ближче, ніж будь-коли. Що чекає економіку України у разі вступу в Альянс

Експерт розповів, що змінять для українців перспективи вступу до НАТО та Євросоюзу

Фото: Володимир Зеленьский, НАТО

Євроатлантична інтеграція важлива для української економіки

Фото: Володимир Зеленьский, НАТО

У п’ятницю, 30 вересня українці дізналися про справді історичну подію – підписання заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Декілька місяців тому Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу і обидві ці події розцінили, як вкрай позитивні сигнали для нашої обороноздатності та економіки.

Натомість до вступу в НАТО і ЄС потрібно провести ще чимало реформ та вирішити купу питань, отримати схвалення від інших членів цих організацій, тож це питання не одного місяця, а може навіть року.

Організації сильно відрізняються один від одного за своїм спрямуванням, тож сайт Pro Гроші проаналізував, що принесе Україні, а саме нашій економіці, новина про подання заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного блоку і сама перспектива вступу.

Курс на євроатлантичну інтеграцію офіційно закріплений в нашій конституції і протягом років безліч експертів та політиків вже розповіли усе, що можна про переваги НАТО та ЄС.

Варто почати з того, що НАТО – військово-політичне об’єднання 30 країн Європи та Північної Америки і слово "військово" має чи не найбільше значення. Вступ до такої організації надзвичайно важливий для обороноздатності України та "профілактики" наступних нападів РФ.

Аналітик та економіст Олександр Охріменко підтверджує важливість цього політичного рішення, однак для економіки воно, на жаль, нічого не змінить.

Це дійсно, плюс Україні, плюс владі, це має значення для військових, а для економіки немає жодного, для курсу долара також, – каже експерт.

На післявоєнне відновлення країни це теж мало вплине, впевнений Охріменко, оскільки вступ до НАТО не передбачає фінансових вливань у відновлення інфраструктури і економіки.

Не зможе вплинути на ситуацію, наприклад курс долара, просто зараз і сама новина про підписання заявки.

Це більш важливо для політиків, на економіку впливає курс, інфляція, ціни на газ. Зараз дійсно важлива ціна на енергію, все, що пов’язане з торгівлею, яку нам вдалося хоч трохи відновити, – пояснює Охріменко.

Економіст впевнений, що це не зменшить попит на долар в суспільстві.

Що справді важливо для економіки?

Для економічного відновлення та розвитку Україні неодмінно потрібно вступити в ЄС, оскільки це дасть нам доступ до європейських фондів, звідки можна отримувати гранти, інвестувати в економіку.

Це може призвести до зростання економіки України і до того ж, дуже швидкого, – каже Охріменко.

Українські бізнесмени, у разі вступу України до ЄС, зможуть брати позику у фондах на великий проміжок часу для розбудови своєї підприємницької діяльності.

Аналітик наводить у приклад Польщу, яка змогла зробити великий економічний ривок вперед саме завдяки розвитку підприємництва таким чином.

Якщо ми станемо членом Євросоюзу, ми теж отримуємо доступ до цих фондів. Відповідно, буде більше можливостей. Треба вам будувати підприємство – взяли гроші, побудували, а гроші повертаєте протягом 25 років. І це створить умови, у яких будуть дійсно розбудовувати Україну, – каже економіст.

І це не обов’язково має бути будівництво чогось нового, можна за цей рахунок змінити обладнання зі старого на більш сучасне, а можливість довготривалого повернення позики із низькими відсотками (або взагалі без відсотків) робить ці перспективи ще більш привабливими для української економіки.

По суті, ці фонди були створені не для заробітку, а для розвитку економіки різних країн-членів ЄС.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому Євросоюз може залишитись без мобільного зв’язку цієї зими, а також розповідав, як Європа переживе опалювальний сезон без російського газу і чим його замінить.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.