Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За батьків платитимуть діти? Як незабаром у пенсіонерів можуть збільшитись доходи і за чий кошт

В Україні розглядають кілька різних законопроєктів щодо покращення пенсійного забезпечення, один з них стосується добровільного збільшення пенсійних виплат

Фото: Уніан. Колаж:  Pro Гроші

Більшу пенсію зможуть забезпечити добровільно навіть треті особи

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Збільшити офіційний страховий стаж та пенсійні виплати українці незабаром зможуть завдяки добровільним додатковим внескам. І це можна буде зробити як на свою користь, так і на користь батьків чи родичів.

Про це йдеться у законопроєкті №7649, який вже готується до другого читання у Верховній Раді. Розповідаємо, що він може змінити і як це покращить фінансове становище пенсіонерів.

Послуга буде доступна в електронній формі

Як ідеться в пояснювальній записці проєкту, основна його мета – спростити механізм добровільної участі українців у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Так, ті, хто досягли 16-річного віку, зможуть добровільно збільшувати страховий стаж.

"Зміни передбачають, що особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно договору, що укладається з Пенсійним фондом України", – ідеться в документі.

Договір з Пенсійним фондом можна буде укласти і на користь третіх осіб, наприклад, своїх батьків чи родичів. Це можна буде зробити через офіційний портал ПФУ, або ж на порталі чи у застосунку "Дія".

Законопроєкт передбачає, що розмір страхових внесків, періодичність і строки виплат людина визначатиме самостійно. Сплачена сума буде зараховуватись за місяць, в якому виплата прийшла на рахунок ПФУ. Якщо ж вона буде більшою, ніж максимальна величина заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, гроші зарахуються на наступний місяць.

"Крім того, пропонується доповнити Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" новими нормами, передбачивши можливість здійснення юридичними або фізичними особами персоналізованих благодійних внесків (адресованих визначеному пенсіонерові), з яких 70% пропонується спрямовувати для виплати такому пенсіонерові в обраний ним спосіб, передбачений Законом для виплати пенсій, а 30% – до солідарної системи", – додають у пояснювальній записці.

Так, усі ці заходи дозволять покращити фінансове становище пенсіонерів, у яких страхові внески були невеликими, і як наслідок, пенсія також мала, навіть не за їхній рахунок. І ця система буде повністю добровільною.

Українці зможуть самі збирати на пенсію

Раніше ми розповідали про інший законопроєкт, яким передбачається, що з 1 січня 2023 року кожен охочий українець зможе за допомогою добровільної накопичувальної системи заощаджувати додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

Тобто, фізичні особи, яким ще не виповнилося 65 років, зможуть відкладати будь-які суми на індивідуальний пенсійний казначейський рахунок, що по досягненню пенсійного віку стане додатковим джерелом пенсійних виплат.

Раніше ми також писали, хто може отримати авансом відразу 6 пенсій і розповідали, хто може отримати надбавку до виплати за шкідливу роботу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.